Cuketová krémová polévka s bazalkou a bílým jogurtem

Cukety řadíme do plodové zeleniny, čeledi tykvovitých. Tykev obecná (Cucurbita pepo), pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii. Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a tvarem připomíná silnou okurku. V českých kuchyních se v masovém měřítku objevila v 80. letech minulého století. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm, které se nemusí loupat, mají minimum masy měkkých nedovyvinutých semínek a jsou křehké. Největší předností cuket je jejich nízká energetická hodnota.

Cuketa, nebo také cukína, má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad. Je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek (který ji dobře doplňuje), voňavé bylinky nebo pikantní papričky. Cuketu můžeme upravovat na mnoho způsobů. Jedním z nich je i náš recept na „Cuketovou krémovou polévku s bazalkou a bílým jogurtem“, ve kterém lehce pikantní a přitom díky použití bílého jogurtu velmi lahodnou polévku doplňujeme cuketovými krutónky se šunkou a italským sýrem Grana Padano…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Cukety cca 1kg (2-3 menší)
  • Cibule 1 větší
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Máslo cca 3 lžíce
  • Sůl
  • Kmín drcený ½ lžičky
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Sušené chilli papričky 2ks
  • Muškátový květ 1 špetka
  • Vývar (masový nebo zeleninový) 1l
  • Bazalka větší svazek
  •  Libeček menší svazek
  • Tvrdý sýr Grana Padano
    (nebo Parmazán) cca 50g
  • Smetana (min 31%) 200g
  • Bílý jogurt 200g

Na cuketové krutónky:

  • Plátky cukety
    cca z poloviny menší cukety
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Šunka (tenké plátky) cca 50g
  • Tvrdý sýr Grana Padano
    (nebo Parmazán) cca 20g

Postup:

Předem si připravíme cuketové krutónky.
Část omyté cukety nakrájíme na tenká, cca půlcentimetrová kolečka, která rozložíme na tácek, posolíme, necháme „vypotit“.
Plátky šunky nakrájíme na co nejtenčí proužky.
Sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Troubu rozpálíme na 220 °C a přepneme na funkci „horní gril“.
Plátky cukety osušíme papírovou utěrkou, rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem. Vložíme do trouby těsně pod rozpálené grilovací spirály a grilujeme, dokud okraje cukety nezačnou hnědnout (neustále hlídáme, od trouby neodcházíme).
Cuketky otočíme, opět mírně opepříme, na každý plátek vložíme trochu nakrájené šunky a špetku strouhaného sýra.
Vrátíme do trouby pod gril a opět při stálém hlídání dogriluleme do zlatavé barvy sýru a opečenosti šunky.
Vyndáme z trouby, cuketové krutónky necháme zchladnout, jsou připraveny k podávání do polévky.

Ostatní cuketu nakrájíme na kostičky (cca 2-3 cm), dáme do mísy, osolíme lžičkou soli, pikantnost dle chuti podpoříme čerstvě mletým barevným pepřem a sušenými mletými papričkami. Promícháme a necháme pár minut odležet.
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.
Sýr Grana Padano nastrouháme na jemném struhadle.
Bazalku a libeček (včetně stvolů) svážeme potravinářským provázkem do jednoho svazku (stranou ponecháme cca 3-4 hrsti lístků bazalky ke konečnému doplnění polévky a na zdobení).

V dostatečně velkém hrnci rozpustíme po dně máslo. Vhodíme najemno nakrájenou cibulku, přidáme trochu drceného kmínu a za průběžného míchání restujeme na vyšším stupni sporáku dosklovata (2-3 minuty). Přidáme ochucenou cuketu a dále restujeme, dokud cuketa pouští vodu (cca 10-15 minut). Přímo do cuketového základu prolisujeme oloupané stroužky česneku, necháme krátce rozvonět a zalijeme vývarem. Vložíme svazek bylinek (dbáme, aby byl zcela ponořený), přidáme dvě sušené chilli papričky (přílišné pikantnosti se bát nemusíme, smetana a jogurt polévku výrazně zjemní) a špetku muškátového květu (nesolíme, cuketa je již dochucená).
Přivedeme k varu, upravíme teplotu sporáku a velmi mírným varem vaříme cca 35 minut (aby bylinky a česnek měly čas proniknout do polévky).
Během nezakrytého provařování se tekutina částečně zredukuje.
Polévku odstavíme ze sporáku, vyjmeme svazek bylinek i vyvařené chilli papričky a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
Vrátíme na sporák, přidáme jemně strouhaný sýr Grana Padano a podle potřeby na středním stupni sporáku, za průběžného míchání zredukujeme polévku do krémové konzistence. Ochutnáme, případně doladíme solí či mletým barevným pepřem.
Odstavíme ze sporáku, přidáme bílý jogurt a znovu krátce rozmixujeme.
Nakonec vmícháme nasekané lístky bazalky (již nevaříme, aby se polévka nezačala srážet).

Při servírování polévku doplňujeme cuketovými krutónky a zdobíme čerstvě nasekanou bazalkou a strouhaným sýrem.
Vhodnou přílohou je toast z bílého pečiva grilovaný na másle…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané