Vydatná přesnídávková polévka. Avšak bez jakéhokoli zahušťování. Čočková polévka podle následujícího receptu je na hony vzdálená od „Čočkové“, kterou znáte z většiny restaurací. Je potřeba změnit mýtus o nevzhledné „kejdě“, neurčité barvy, který nám byl vryt do paměti jako čočková polévka. To si dobrá „čočkovka“ opravdu nezaslouží, protože je to vynikající polévka. Navíc s poměrně rychlou přípravou.
Pokud čočkovou polévku uvaříme na Nový rok, tak zabijeme hned tři mouchy jednou ranou. Můžeme využít silný vývar z novoročního ovarového kolena (které jistě připravujeme k podávání po silvestrovské půlnoci), dáme za vděk tradici (čočka symbolizuje hodně penízků v nadcházejícím roce) a v neposledním případě jistě potěšíme naše žaludky po silvestrovských oslavách. Tak neváhejte a vyzkoušejte...