Čočková polévka s pikantní klobáskou a bramborami

Vydatná přesnídávková polévka. Avšak bez jakéhokoli zahušťování. Čočková polévka podle následujícího receptu je na hony vzdálená od „Čočkové“, kterou znáte z většiny restaurací. Je potřeba změnit mýtus o nevzhledné „kejdě“, neurčité barvy, který nám byl vryt do paměti jako čočková polévka. To si dobrá „čočkovka“ opravdu nezaslouží, protože je to vynikající polévka. Navíc s poměrně rychlou přípravou.

Pokud čočkovou polévku uvaříme na Nový rok, tak zabijeme hned tři mouchy jednou ranou. Můžeme využít silný vývar z novoročního ovarového kolena (které jistě připravujeme k podávání po silvestrovské půlnoci), dáme za vděk tradici (čočka symbolizuje hodně penízků v nadcházejícím roce) a v neposledním případě jistě potěšíme naše žaludky po silvestrovských oslavách. Tak neváhejte a vyzkoušejte...

Suroviny:

(cca 4-6 porcí)

  • Čočka 300g
  • Pikantní klobása
    (papriková polévku krásně zabarví) 200g
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
    cca 4 lžíce
  • Cibule (nejlépe červená) 2 větší
  • Mrkev 1 střední
  • Petržel ½ střední
  • Řapíkatý celer 2 řapíky
  • Brambory 2 větší
  • Česnek 3 stroužky
  • Bobkový list 3lístky
  • Nové koření cca 4 kuličky
  • Pepř celý černý cca 7 kuliček
  • Pepř čerstvě mletý
  • Sůl
  • Chilli paprička 1 malá
  • Lístky libečku (celerové, petrželové)
  • Sušená majoránka cca 4 špetky
  • Vývar silný (vepřový ovarový, drůbeží,
    hovězí nebo zeleninový) cca 1l
  • Voda dle potřeby

Postup:

Čočku důkladně propláchneme, případně přebereme (jakostní přebírat není nutné). Do osolené (1lžička) vřící vody dáme čočku na 5 minut předvařit (aby se zbavila šedého kalu) a scedíme.

Připravíme si suroviny k ruce.
Oloupanou cibuli nakrájíme na menší kostičky
Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme třeba na hranolky.
Oloupaný řapíkatý celer na tenké plátky.
Česnek bez slupky na kolečka. Klobásu (dle druhu případně oloupeme) pokrájíme na kolečka.
Do čajového sítka vložíme bobkové listy a kuličky nového koření a celého pepře.
Oškrábané brambory nakrájené na větší kousky necháme zatím ponořené ve vodě (aby nezešedli).

Ve větším hrnci rozpálíme olej, na kterém krátce zpěníme cibuli (sporák na vyšším stupni). Nyní dáme rozvonět česnek a klobásku. Párkrát promícháme a přidáme mrkev, petržel a řapíkatý celer. Dále restujeme cca 10 minut.
Zalijeme vývarem, vhodíme brambory, čočku, vložíme sítko s kořením, osolíme, opepříme a přidáme vyvařit jednu chilli papričku (kdo nemá rád pikantní, nemusí) a lístky libečku.
Polévku vaříme středním varem cca 25-30 minut do změknutí brambor i čočky. Podle potřeby doléváme vřící vodou tak, abychom zachovali dostatek tekutiny, ale zároveň dostatečně hustou konzistenci.
Na závěr přidáme sušenou majoránku, ochutnáme a případně ještě dochutíme solí či pepřem. Sítko s kořením necháváme v polévce louhovat co nejdéle. Lístky libečku můžeme v polévce ponechat nebo odstranit (svůj účel již splnily).

Máme hotovou hustou čočkovou polévku, kterou již není potřeba dále čímkoli zahušťovat.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané