Špekáčky i točený salám (případně klobásku) oloupeme a nakrájíme na centimetrová kolečka.
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo (podélně rozkrojená cibule nakrájená na tenké plátky nebo na větší kostičky).
Oloupeme velký stroužek česneku k prolisování.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na cca 1.5cm široká kolečka (větší na půlkolečka) a necháme prozatím ponořené ve vodě, aby brambory nezčernaly.
Nakrájení uzeniny a brambor na větší kolečka (nikoli malé kousky) přidá pokrmu daleko hezčí (rustikální) vzhled. Kousek brambory (půl středně velké) ponecháme vcelku na pozdější nastrouhání k částečnému zahuštění (abychom nemuseli přisávat mnoho jíšky).
Připravíme řidší, světlou máslovou jíšku.
Na malé pánvičce (nebo v kastrůlku) roztopíme lžíci másla. Přisypeme vrchovatou lžíci mouky a za stálého míchání (asi půl minuty) zarestujeme a odstavíme.
Po této základní přípravě je již samotné uvaření buřtguláše celkem rychlá záležitost.
Do hrnce na rozpálené sádlo (při vyšším stupni sporáku) dáme restovat cibuli s přidáním tří špetek drceného kmínu. Cibuli za stálého míchání restujeme dohněda. V momentě, když se cibule začíná znatelně zbarvovat a čpět, přihodíme nakrájenou uzeninu a ještě chviličku restujeme (neustále mícháme, cibule se nesmí přichytit). Poté zasypeme paprikou, promícháme (ale už dlouho nerestujeme, aby paprika nezhořkla) a zalijeme vývarem. Osolíme (zprvu cca ½ lžičky soli), opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Necháme krátce projít varem a přihodíme brambory. Přiklopíme a vaříme středním varem nejprve 10 minut (již po 5 minutách můžeme najemno přistrouhat ponechanou bramboru, která nám guláš trochu zahustí).
Zkontrolujeme množství tekutiny, případně přilijeme vroucí vodu.
Mějme na paměti, že buřtguláš (nazývaný též „kotlíkový“) konzumujeme lžící a potřebujeme mít dostatečné množství omáčky.
Nyní, když brambory nejsou ještě zcela uvařené, můžeme omáčku dohustit jíškou, kterou jsme metličkou rozšlehali s troškou vody (zde se uplatňuje pravidlo: do horké jíšky přiléváme studené tekutiny a obráceně, jinak se srážejí). Jíšku přiléváme do vroucího guláše pomalu, postupně a za stálého míchání do požadované konzistence správné gulášové omáčky.
Ochutnáme, případně ještě přisolíme. Pikantnost zvýšíme přidáním mletých chilli papriček. Přidáním sušených bylinek dle své chuti docílíme originálnosti našeho buřtguláše. Sporák ztlumíme a gulášek necháme ještě pár minut za občasného promíchání provařit (ohlídáme měkkost brambor). Nakonec vmícháme v dlaních promnutou sušenou majoránku a odstavíme (majoránka při delším tepelném zpracování začíná sládnout).
Buřtguláš při servírování do hlubokého talíře nebo misky můžeme vhodně přizdobit nakrájenou jarní cibulkou, čerstvou pažitkou, libečkem nebo petrželkou.
Podáváme s chlebem nebo jiným pečivem.