Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Známé jídlo běžně připravované v českých domácnostech má nespornou výhodu, co se finančních nákladů týká. Nejvyšší položkou při nákupu surovin je samozřejmě cena uzeného masa (případně kvalitní slaniny), ale v přepočtu na jednu porci uzeného nespotřebujeme mnoho, nehledě, že do plněných bramborových knedlíků můžeme použít přebytky z naší ledničky, protože druh uzeného masa příliš neřešíme.
O to je však při přípravě plněných knedlíků trochu více práce a piplačky. Stojí to ale za to, zvláště zvolíme-li dokonale vymazlenou doplňkovou přílohu, která nám tento zdánlivě obyčejný pokrm hodí do zcela jiných dimenzí.

Stejně tak jako při vaření každých bramborových knedlíků je uváděná gramáž mouky v recept pouze orientační. Závisí na druhu a tipu použitých brambor a hlavně na citu při vypracování těsta. To v tomto případě může být nepatrně tužší nežli na klasické bramborové knedlíky, aby se nám směs z uzeného masa dobře balila.

Dozlatova osmažená cibulka k této české specialitě v žádném případě nesmí chybět…

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Brambory moučné 1kg
  • Vejce 2ks
  • Mléko 1 lžíce
  • Hrubá mouka cca 400g
  • Dětská krupice 3 lžíce (nemusí být)
  • Sůl 1 lžička do těsta
    + 2 lžičky do vody na vaření
  • Máslo nebo sádlo na potření
  • Uzené vařené maso
    (krkovice, plec, kýta, ocásek, koleno) 400g
  • Špek (slanina) 150
  • Cibule 1 velká
    + 1 velká na osmažení
  • Pepř černý mletý
  • Kmín mletý nebo drcený 3 špetky

Postup:

Vařené uzené maso, slaninu i oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.

V hlubší pánvi na vyšším stupni sporáku krátce orestujeme slaninu (nesmí se spéci, pouze pustí tuk), přidáme cibuli, okmínujeme a za častého míchání orestujeme dosklovata.
Přidáme uzené maso, promícháme a odstavíme (necháme zcela vychladnout).

Brambory uvařené ve slupce (nejlépe v páře) necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Osolíme a v robotu smícháme s vejci rozšlehanými s lžící mléka.

Dále přidáváme hrubou mouku a krupici. V robotu vypracujeme vláčné těsto o něco tužší, nežli bychom potřebovali na bramborové knedlíky. Na vále (pracovní ploše) posypaným moukou těsto rozpůlíme a rozválíme na plát široký cca půl centimetru. Je důležité během válení těsta plát těsta průběžně podsypávat moukou, aby se těsto nepřilepilo. Plát těsta nožem nakrájíme na díly cca 10x10cm, na které poklademe připravenou směs s uzeným masem. Knedlíky zabalíme a v ruce důkladně utěsníme (stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta). Okamžitě vaříme v osolené vodě cca 10-12 minut (vřící voda čeká na knedlíky, nikoli obráceně). V počátku varu knedlíky opatrně odlepíme ode dna, posléze otáčíme.
Uvařené knedlíky vyndáme a potřeme sádlem nebo máslem. Necháme zchladnout (k pozdějšímu ohřátí) nebo ihned rozkrojené podáváme s osmaženou cibulkou.

Cibuli nakrájíme dle libosti na kolečka nebo na kousky a pozvolna za průběžného míchání smažíme dozlatova na větším množství oleje nebo sádla tak, aby téměř plavala. Pánev s cibulkou odstavíme ze sporáku o chvilku dříve, než je zlatavá (ještě dojde). Olej z cibulky použijeme k omaštění knedlíků.

Přílohu k plněným bramborovým knedlíkům volíme dle chuti. Přímo se nabízí některá varianta přípravy zelí nebo špenátu. Můžeme vyzkoušet i recept na přílohové fazolové lusky (recepty naleznete v kapitole Přílohy).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané