Bramboračka s houbami

Při nastavování budíku na časnou ranní hodinu si říkám: „Vstanu a jdu na houby. Nemusím, ale chci. I když nic nenajdu, tak se na čerstvém lesním vzduchu krásně provětrám.“ Po hodině brouzdání lesním porostem s neustále prázdným košíkem si přeji alespoň jedno: „Alespoň nějakou tu houbu na bramboračku“.

Ano, houbová sezóna je každým rokem jiná. Někdy o kloudnou houbu nezavadíme, jindy jich máme nadbytek. Toho je potřeba využít k sušení, zamrazování či nakládání těchto lesních plodů na doby pozdější. Nechce-li se nám do lesa, máme možnost si houby ve všech podobách koupit. Zde se nám lenost (častěji nedostatek času) jaksi výrazně prodraží. Za houby, které si zcela zdarma (kromě nákladů na dopravu k nejbližšímu lesu) můžeme najít a nasbírat, zaplatíme v marketu nehorázné peníze (za mražené, sušené i zavařené). To už je lepší koupit košík hub od babky sedící u silnice.

A naše bramboračka? Recept na polévku s kořenovou zeleninou a cibulí, lehce zahuštěnou máslovou jíškou s pořádnou porcí hub, protože bez nich si českou bramborovou polévku představit nedovedeme.
Připomeňme, že poctivá bramboračka se bez dobrého vývaru neobejde. Zkrátka stará výborná česká domácí klasika…

Suroviny:

(cca 5-7 porcí)

  • Brambory 3 větší
  • Lesní houby
    (čerstvé, sušené nebo mražené) cca 400g
  • Cibule 2 střední
  • Mrkev 1 velká
  • Petržel 1 větší
  • Celer ½ malé bulvy
  • Česnek 4 velké stroužky
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Nové koření cca 5 kuliček
  • Bobkový list 2ks
  • Kmín drcený cca 3 špetky
  • Majoránka sušená 1 hrst
  • Sádlo 2 lžíce
  • Máslo 2 lžíce
  • Mouka hladká 1 lžíce
  • Vývar
    (hovězí, drůbeží, zeleninový) cca 2l
  • Voda na případné dolití

Postup:

Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) očistíme a nakrájíme na kostičky cca 1cm velké.
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Očištěné brambory pokrájíme na kousky cca 2,5cm (uchováváme ve studené vodě, aby nezčernaly).
Stroužky česneku oloupeme (k pozdějšímu prolisování).
Čerstvé očištěné a propláchnuté houby nakrájíme na větší kousky. Používáme-li houby sušené, předem je na půl hodiny namočíme. Mražené houby míváme již pokrájené a připravené.

Připravíme si světlou máslovou jíšku. Na malé pánvi (v kastrůlku) roztopíme dvě lžíce másla, přidáme vrchovatou lžíci hladké mouky a za stálého míchání vyrestujeme na středním stupni sporáku světlou, řidší jíšku (cca 2 minuty) a odstavíme z plotny.

Ve větším hrnci po dně roztopíme sádlo, na kterém za stálého míchání nejprve krátce (pouze dosklovata) orestujeme kostičky cibule. Přihodíme nakrájenou kořenovou zeleninu i brambory (zcela bez vody). Okmínujeme a restujeme cca 10 minut, tím se brambory společně se zeleninou zatáhnou a nerozvaří se.
Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme. Přihodíme kuličky celého pepře i nového koření a bobkové listy. Pokud nechceme kuličky mít volně v polévce, uzavřeme divoké koření do čajového sítka. Vaříme mírným varem (přiklopené) do částečného změknutí zeleniny (cca 20 minut). Přidáme houby a dochutíme prolisovaným česnekem (v případě potřeby můžeme dolít vývarem nebo vodou). Povaříme ještě 15 minut a zahustíme máslovou jíškou (pouze do řidší konzistence). Provaříme posledních 10 minut, ochutnáme, případně přisolíme nebo připepříme.
Na samý závěr polévku provoníme sušenou, v dlani promnutou majoránkou (protože majoránka při delší tepelné úpravě sládne) a odstavíme ze sporáku.

Bramboračku s houbami můžeme podávat jako klasickou polévku před hlavním chodem, ale s čerstvým chlebem vydá i za bohatou svačinu…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané