Další naše připravené, podrobně napsané recepty jsme uvedli na těchto kulinářských stránkách.
Tentokrát převážně v podkapitole „Domácích chodů“ s názvem „Vepřové maso„. Tak se milovníci vepřového můžete podívat a třeba se inspirovat některým z našich domácích receptů (a že je z čeho vybírat). Přehledný „Seznam receptů“ výběr jistě usnadní (stačí kliknout na modrý odkaz).

Domestikování z divokého prasete do dnešního prasete domácího trvalo mnoha staletí či spíše tisíciletí, začalo v období 9.–7. tisíciletí př. n. l.. Vyvíjelo se v čase a nezávisle v několika kulturních centrech – v jihovýchodní Asii nebo jižní Číně, v Mezopotámii a ve střední Evropě. Postupně bylo vyšlechtěno několik desítek plemen, která se liší velikostí i zbarvením.
Na kvalitu vepřového masa má velký vliv způsob chovu a krmení.
Domácí malochov v malém temném, nevětraném a výkaly zaneřáděném chlívku je paradoxně to nejhorší, co prasátko může potkat. Odtud pochází přísloví „špinavý jako prase“ i přesto, že přirozeně jsou prasata velmi čistotná zvířata.
Životní podmínky ve velkokapacitních vepřínech z druhé poloviny 20. století nejsou též příliš uspokojivé a to hlavně v oblasti krmení (v tom bývá naopak lepší malochov s vykrmováním pomejemi s přidáním mléka, oproti krmení průmyslově vyrobenými granulemi s masokostní moučkou ve velkochovech).
Ekologické zemědělství znamená návrat k původnímu chovu prasat domácích ve výbězích, vybavených boudou a kalištěm, nebo i volně, ve velkých stádech hlídaných pastevci, kde prasata netrpí stresem.

Domácí prase roste jeden rok a to je signál k porážce na maso. Dále prase přibírá již jen na sádle, takže prase na sádlo se poráží přibližně o půl roku později. Pouze prasnice a kanci (vepř je výraz pro kastrované samce) určené na chov se těší z delšího života.

Jednotlivé části vepřového masa nám dávají neskutečné možnosti úprav v každé kuchyni. V té české je vepřové spjato s mnoha národními specialitami. Podle druhu masa z prasátka volíme i tepelnou úpravu. Buď prudkou, ale rychlou (minutkovou) nebo vepřové připravujeme delším pečením, vařením či dušením…

error: Kopírování obsahu je zakázané