Žloutkové řezy (bez žloutků) z domácího listového těsta

Dokonalá pecka ve sféře domácích českých moučníků z listového těsta. Velice jednoduchý recept na „Žloutkové řezy” nazývám často takovým hezkým podvodem. Žloutkové, bez použití jediného žloutku. Právě tato příprava vanilkového krému je vhodná pro naše domácí kuchtění. Vyloučíme použití těžších vaječných žloutků, smetany a vanilkového lusku, který nekoupíme v každém obchodě. A nějakému ztužovači (kromě pudingu) bychom se stejně nevyhnuli.
Snadnost přípravy těchto řezů však můžeme prezentovat pouze až po náročné přípravě listového těsta.
Bez toho celý recept ztrácí smysl!

Při výrobě těchto lahodných řezů v lehkém křupavém listovém těstě, je nutné zmínit i vrchní glazuru.
Záměrně užíváme slovo glazura (lehké potření), protože jakákoli představa polevy by výsledek naši práce mohla znehodnotit

Příprava domácího listového těsta je časově náročná záležitost. Z tohoto důvodu nelze nikomu zazlívat zakoupení tohoto polotovaru. Recept na jeho zhotovení však nemůže chybět ani v naši knize, protože není nad vlastní domácí listové těsto, které je křehké a křupavé, nádherně lístkuje a je skvělé i několik dní po upečení. To v žádném případě nelze očekávat od listového těsta kupovaného.
Domácí (i rychlé) listové těsto má nádhernou žlutavou barvu a máme jistotu, jaké ingredience používáme, a že není nadité různými éčky, konzervanty nebo barvivy.

Nebojme se připravit si domácí listové těsto „rychlým” způsobem. Je velice jednoduché a časově méně náročné o několik hodin, nežli těsto z receptur našich babiček. Voní máslem a dobře se s ním pracuje. Po jeho použití při přípravě pokrmů (sladkých i slaných) se budeme jen těžko vracet k listovým těstům kupovaným.

Suroviny:

(1 plech)

  • Listové těsto 600g
  • Vanilkový krém
  • Marmeláda meruňková
    na potření 250g
  • Glazura

 

Na listové těsto 600g:

  • Hladká mouka 250g
    + trochu na podsypání
  • Máslo (dobře ztuhlé) 250g
  • Sůl ½ lžičky
  • Ledově studená voda 125m

 

Na vanilkový krém:

  • Vanilkový puding 2 balení po 40g
  • Mléko 500ml
  • Vanilkový cukr 12
  • Máslo (pokojové teploty) 250g
  • Rum 1-2 lžíce
    (nebo rumová či mandlová tresť)

 

Na glazuru:

  • Cukr 200g
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Horká voda dle potřeby
    (poleva nesmí být řídká)

Postup:

Na listové těsto:
Mouku odvážíme, prosejeme do větší mísy (aby se provzdušnila), přidáme sůl a promísíme.
Odměříme zcela zchlazenou vodu.
Předem vychlazené (zcela ztuhlé) máslo nastrouháme na hrubém struhadle.

Do mísy s moukou a solí vytvoříme důlek, do kterého přidáme nastrouhané máslo a prsty mneme, dokud nevznikne drobenka. Po troškách přiléváme ledovou vodu a druhou rukou neustále pohybujeme v drobence. Tím vytvoříme těsto.
Těsto zásadně nehněteme! Konzistence těsta připomíná drobenku na koláč.
Vypadá to velmi neuspořádaně, ale je to tak správně.
Rukama tento stav těsta shrneme do koule.
Kouli zabalíme do potravinářské folie a vložíme do chladničky na pár hodin, klidně i přes noc.

Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech – minimálně 4x (může být vícekrát) a vkládat zchladit zpět do lednice.
Při prvním rozvalování potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.

Těsto vyválíme vždy na plát o velikosti asi 20x30cm
Plát těsta z kratší strany 3x přeložíme (jako když se svinuje štoček látky).
Třikrát přeložené těsto otočíme na válu o 90° a znovu rozválíme na velikost 20×30 cm. Opět těsto 3x přeložíme jako v prvním kroku.
Balíček těsta pokryjeme potravinářskou folií a vložíme jej do chladničky.
Takto celý postup opakujeme celkem 4x až 5x po dvaceti minutách.

Hotové listové těsto vydrží zabalené ve folii v chladničce až 5 dnů (ač do domácího těsta nepřidáváme žádné stabilizátory) a v mrazáku i několik týdnů.
Proto (máme-li rádi pečení z listového těsta) doporučujeme domácí listové těsto zhotovovat vždy z dvojité dávky.

 

Na vanilkový krém:
Do řezů připravíme pudingový vanilkový krém, který necháme vychladnout.

V kastrůlku do vlažného mléka metličkou vmícháme pudingový prášek. Přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme puding (cca 2 minuty), který zakryjeme potravinářskou folií (tím zamezíme vzniku nechtěného škraloupu) a necháme vychladnout.

Do studeného pudingu vmixujeme celé máslo nakrájené na menší kousky společně s vanilkovým cukrem, až vznikne hladký krém.
Při mixování přidáme 1-2 lžíce rumu (nemáme-li rum, můžeme použít rumovou nebo mandlovou tresť, tu však po pár kapkách).

 

Na glazuru:
Připravíme si cukrovou glazuru (až těsně před dokončením řezů) a to tak, že v kastrůlku na nízkém stupni sporáku smícháme cukr s citronovou šťávou (cukr pouze mírně karamelizuje), zalijeme trochou vřící vody, rychle rozmícháme a odstavíme.

 

Dokončení žloutkových řezů:
Chlazené domácí listové těsto (600g) rozdělíme na polovinu a vyválíme dva stejně velké pláty (cca 20x30cm), které přendáme na plechy vyložené pečícím papírem.
Oba plechy dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C.
Pečeme dozlatova cca 20 minut.
Každá trouba peče trošku jinak, takže listové těsto ke konci pečení kontrolujeme, aby se nespálilo.

Na upečený a vychladlý plát listového těsta namažeme veškerý krém a na něj položíme druhý plát těsta.

Vrch potřeme meruňkovou marmeládou (dle libosti můžeme použít jakoukoli marmeládu s jinou příchutí, výborná je třeba višňová) a dáme zcela ztuhnout (lednice na 4 °C).

Připravenou glazurou lehce potřeme vrchní díl listového těsta s marmeládou a opět dáme do chladu ztuhnout.

Delším ostrým nožem namočeným v horké vodě krájíme čtvercové (obdélníkové) řezy k podávání.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané