Zelí rostlo již v pravěku ve Středozemí jako nevelký keřík. Pro své všestranné využití v kuchyni, jednoduchou úpravu, dlouhou skladovatelnost, ať už uchováváním celých hlávek v chladu nebo konzervováním (kvašením), se záhy stalo významnou složkou potravy. Konzumací zelí se člověku odedávna dostávalo potřebné denní dávky vitamínů (především vitamínu C) a minerálních látek, ačkoliv nebyl ještě obeznámen s jejich blahodárným účinkem na lidský organismus. Zelí se postupně šlechtilo a dnes si můžeme vybrat z mnoha odrůd zelí bílého nebo červeného. S čerstvým nebo kysaným zelím můžeme kombinovat velké množství pokrmů. Nejvíce vitaminů a minerálů je samozřejmě obsaženo v zelí čerstvém, tepelně neupravovaném. Proto často připravujeme zelné saláty.
Náš jednoduchý a zdravý salát z čerstvé hlávky zelí můžeme použít nejen jako doplňkovou zeleninovou přílohu k širokému spektru masitých pokrmů, ale třeba i jako vložku do sendviče na svačinu. Několikadenní uchování v lednici mu neublíží, naopak salát řádně proleželý získává na chuťové kvalitě…