Zelňačka s uzeným masem a klobáskou

Jakožto obyvatelé české kotliny, jenž nám údajně dal do vínku praotec Čech máme se zelnou polévkou své zkušenosti a dokážeme ji připravit mnoha způsoby. Povídání k této polévce bych mohl snadno rozvést.
Omlouvám se Vám, nemám zrovna čas, protože se nemohu odtrhnout od hrnce se zelňačkou, kterou uvařila Hanka.
Již včera, při společném nákupu uzený ocásek a pikantní chilli klobáska něco signalizovali. Ale toto? Nezlobte se, jdu si dát ještě jednu misku a s Vámi se o tento zážitek podělím alespoň psaným receptem a fotografií…

Nutno ještě dodat, že chuť kysaného zelí má při přípravě zelňačky zásadní vliv. Proto při nákupu spoléháme raději na osvědčeného výrobce tohoto polotovaru. Samozřejmě, není nad vlastnoručně naložené kysané zelí.
Stejně důležitý je kvalitní uzený vývar, na který kromě zmíněných ocásků můžeme použít i jiné uzené maso (masitá uzená žebra, uzenou krkovici s kostí apod.).
Za zmínku též stojí poznání, že syrové brambory se společně s kysaným zelím nikdy neuvaří do správné měkkosti (stále jsou tvrdé a náhle se rozpadnou). Proto je do zelňačky přidáváme vždy předem uvařené (nejlépe ve slupce) až nakonec, jako polévkovou vložku.

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Uzený ocásek 2ks (cca 700g)
  • Pepř celý cca 14 kuliček
  • Nové koření 8 kuliček
  • Bobkový list 3 lístky
  • Cibule žlutá 4 středně velké
  • Cibule červená 2 středně velké
  • Klobása
    (může být pikantní) cca 300g
  • Zelí kysané, nejlépe doma naložené
    (recept v kap. „Domácí polotovary”) 500g
  • Sádlo 3 lžíce
  • Brambory 3 středně velké
  • Chilli paprička nebo feferonka 1ks
  • Rajčatový protlak 3 lžíce
  • Sůl
  • Kmín drcený
  • Paprika sladká mletá 3 lžíce
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Cukr
  • Citronová šťáva
  • Zakysaná smetana
    nebo bílý jogurt 200g

Postup:

V dostatečně velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu (jedna lžička soli). Vhodíme omyté uzené ocásky. Přidáme dvě celé oloupané žluté cibule (stačí sloupnout vrchní horší slupku), kuličky černého pepře a nového koření a bobkové lístky. Vaříme částečně zaklopené mírným varem cca dvě hodiny, abychom dosáhli měkkého masa z ocásků a zároveň kvalitního uzeného vývaru.
Hotový vývar přecedíme a odložíme.

Vychladlé ocásky obereme a maso natrháme na větší rustikální kousky.
Brambory uvaříme ve slupce, téměř doměkka (cca 25 minut v páře nebo 20 minut ve vodě), v polévce na závěr ještě dojdou. Zbavíme slupky (teplé se loupou lépe) a nakrájíme na větší kostičky nebo na půlkolečka.
Oloupanou cibuli (červenou i klasickou) nakrájíme na nepříliš drobné kostičky. Klobásku (některé druhy klobásek je potřeba oloupat) nakrájíme na půl kolečka.

Ve větším hrnci rozpálíme sádlo. Vhodíme na kostičky nakrájenou cibuli a ovoníme dvěma špetkami drceného kmínu. Rovnou přidáme nakrájenou klobásku. Společně za častého míchání chvilku restujeme (než začne cibulka zlátnout). Přidáme rajčatový protlak a dále restujeme cca 4-5 minut. Zasypeme třemi lžícemi červené mleté papriky. Rychle, krátce zamícháme (aby paprika nezhořkla), přidáme kysané zelí (nepřekrájené) i s veškerým lákem a podlijeme trochou vody.
Za průběžného míchání (na ztlumeném sporáku) asi deset minut podusíme.
Poté zalijeme vývarem z uzených ocásků. Přihodíme chilli papričku. Rovnou částečně dochutíme mletým pepřem a cukrem (2 lžičky). Vaříme mírným varem nezaklopené cca 3/4 hodiny. Průběžně kontrolujeme stav tekutiny a dle potřeby doléváme vařící vodou na potřebné množství polévky.

Opět ochutnáme a postupně dolaďujeme chuť solí citronovou šťávou, cukrem a dle gusta ještě dodáme pikantnost mletými chilli papričkami (někdo zelňačku raději kyselejší, někdo trochu sladší, někdo pikantnější). Na závěr do polévky přidáme obrané uzené ocásky a brambory. Tyto ingredience spolu se zelím v polévce vytvoří dostatečnou strukturu a proto není potřeba žádného dalšího zahušťování.

Polévku zjemníme zakysanou smetanou, ještě necháme na ztlumeném sporáku cca 5 minut provařit a můžeme podávat.
Zelňačka s uzeným masem a klobáskou je samozřejmě nejlepší druhý den, kdy mají veškeré chutě dostatek času se řádně propojit…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané