Jakožto obyvatelé české kotliny, jenž nám údajně dal do vínku praotec Čech máme se zelnou polévkou své zkušenosti a dokážeme ji připravit mnoha způsoby. Povídání k této polévce bych mohl snadno rozvést.
Omlouvám se Vám, nemám zrovna čas, protože se nemohu odtrhnout od hrnce se zelňačkou, kterou uvařila Hanka.
Již včera, při společném nákupu uzený ocásek a pikantní chilli klobáska něco signalizovali. Ale toto? Nezlobte se, jdu si dát ještě jednu misku a s Vámi se o tento zážitek podělím alespoň psaným receptem a fotografií…
Nutno ještě dodat, že chuť kysaného zelí má při přípravě zelňačky zásadní vliv. Proto při nákupu spoléháme raději na osvědčeného výrobce tohoto polotovaru. Samozřejmě, není nad vlastnoručně naložené kysané zelí.
Stejně důležitý je kvalitní uzený vývar, na který kromě zmíněných ocásků můžeme použít i jiné uzené maso (masitá uzená žebra, uzenou krkovici s kostí apod.).
Za zmínku též stojí poznání, že syrové brambory se společně s kysaným zelím nikdy neuvaří do správné měkkosti (stále jsou tvrdé a náhle se rozpadnou). Proto je do zelňačky přidáváme vždy předem uvařené (nejlépe ve slupce) až nakonec, jako polévkovou vložku.