Zeleninové rizoto s uzenou paprikou

Pokud jste vyznavači bezmasých pokrmů a zároveň ctíte českou domácí kuchyni i třeba v podání dovážené rýže (ta u nás nemá úrodnou půdu), je tento pokrm tím pravým.

Nejen druh rýže, ale i zeleninové suroviny jsou důležitou součástí přípravy dobrého českého rizota. Zelenina a koření spolu s kvalitní rýží dává smysl tomuto bezmasému pokrmu.
Tak si nejen vegetariáni a vegani uvařte a pochutnejte na zeleninovém rizotu v českém podání…

Suroviny:

(4 porce)

  • Rýže dlouhozrnná 300g (3 sáčky)
  • Mrkev 200g
  • Celer 100g
  • Petržel 100g
  • Paprika čerstvá (různé druhy) 200g
  • Hrášek (čerstvý či mražený) 100g
  • Kukuřice (nakládaná v mírně slaném nálevu)
    1 plechovka (340g)
  • Cibule 1 velká
  • Feferonka čerstvá cca 1ks (množství a
    velikost podle druhu a stupně pálivosti)
  • Sůl
  • Pepř černý (barevný) čerstvě mletý
  • Paprika mletá uzená 2 lžíce
  • Pórek 1 menší
  • Jarní cibulka či jiné bylinky (na zdobení)
  • Vývar zeleninový
    (recept v kap. Domácí polotovary“) 250ml
  • Olej (slunečnicový, řepkový)
  • Polotvrdý sýr na zdobení (Eidam, Gouda,
    Ementál apod.)

 

K uvaření rýže ve varných sáčcích:

  • Voda na uvaření rýže cca 2l
  • Celerová nať 3 stonky
  • Hřebíček cca 8ks
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Cibule 1 menší (zbavená vrchní slupky)
  • Sůl 2 lžičky

Postup:

Nejprve uvaříme rýži. V tomto receptu jme použili vaření rýže ve varných sáčcích.
Do hrnce dáme vařit vodu s přidáním všech ingrediencí uvedených v surovinách a vaříme středním varem cca 20 minut (získáme tak lépe dochucenou rýži).
Teprve poté vložíme sáčky s rýží (pod tekoucí horkou vodou propláchnuté a v rukách promnuté). Vaříme o dvě minuty méně, než je uvedeno v návodu.
Sáčky s uvařenou rýží vyjmeme z vody, necháme odkapat a vsypeme do pekáče vymazaným olejem.

Oloupanou větší cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Očistěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nakrájíme na menší kostičky.
Čerstvé papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na plátky (případně použitou feferonku najemno).
Ke zdobení nastrouháme polotvrdý sýr a nasekáme čerstvé bylinky, nakrájíme jarní cibulku.

Dobu potřebnou k uvaření rýže využijeme k orestování zeleniny.
V pánvi s vyšším okrajem rozpálíme olej cca 1/2 cm po dně (sporák na vyšší stupeň) a dáme postupně restovat zeleninu podle její tvrdosti. Nejprve restujeme kostičky kořenové zeleniny cca 15 minut. Přidáme cibuli a po chvilce papriky (včetně feferonek) i hrášek a ještě cca 2 minuty restujeme (cibulka zesklovatí).
Osolíme, opepříme a přisypeme mletou uzenou papriku, promícháme, podlijeme vývarem a necháme za občasného míchání tekutinu téměř vyvařit.
Odstavíme ze sporáku a vmícháme nakládanou kukuřici (včetně láku).

Takto připravený zeleninový základ smícháme v pekáči s vařenou rýží a dáme zapéci na cca 30 minut do trouby na 200 °C.
V polovině zapékání přidáme polovinu nakrájené jarní cibulky a rizoto vidličkou promícháme (provzdušníme).

Podáváme sypané nastrouhaným sýrem a zdobíme jarní cibulkou a čerstvými bylinkami (máme-li).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané