Nejprve uvaříme rýži. V tomto receptu jme použili vaření rýže ve varných sáčcích.
Do hrnce dáme vařit vodu s přidáním všech ingrediencí uvedených v surovinách a vaříme středním varem cca 20 minut (získáme tak lépe dochucenou rýži).
Teprve poté vložíme sáčky s rýží (pod tekoucí horkou vodou propláchnuté a v rukách promnuté). Vaříme o dvě minuty méně, než je uvedeno v návodu.
Sáčky s uvařenou rýží vyjmeme z vody, necháme odkapat a vsypeme do pekáče vymazaným olejem.
Oloupanou větší cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Očistěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nakrájíme na menší kostičky.
Čerstvé papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na plátky (případně použitou feferonku najemno).
Ke zdobení nastrouháme polotvrdý sýr a nasekáme čerstvé bylinky, nakrájíme jarní cibulku.
Dobu potřebnou k uvaření rýže využijeme k orestování zeleniny.
V pánvi s vyšším okrajem rozpálíme olej cca 1/2 cm po dně (sporák na vyšší stupeň) a dáme postupně restovat zeleninu podle její tvrdosti. Nejprve restujeme kostičky kořenové zeleniny cca 15 minut. Přidáme cibuli a po chvilce papriky (včetně feferonek) i hrášek a ještě cca 2 minuty restujeme (cibulka zesklovatí).
Osolíme, opepříme a přisypeme mletou uzenou papriku, promícháme, podlijeme vývarem a necháme za občasného míchání tekutinu téměř vyvařit.
Odstavíme ze sporáku a vmícháme nakládanou kukuřici (včetně láku).
Takto připravený zeleninový základ smícháme v pekáči s vařenou rýží a dáme zapéci na cca 30 minut do trouby na 200 °C.
V polovině zapékání přidáme polovinu nakrájené jarní cibulky a rizoto vidličkou promícháme (provzdušníme).
Podáváme sypané nastrouhaným sýrem a zdobíme jarní cibulkou a čerstvými bylinkami (máme-li).