Poctivý vývar se bez notné dávky kořenové zeleniny neobejde. Tuto zeleninu z vývaru většinou velmi správně přes cedník vymačkáme (nepasírujeme) a vyhodíme, protože zkrátka svůj účel již splnila.
Část této zeleniny však můžeme využít ke zhotovení výborné polévkové vložky. Vybrané části kořenové zeleniny nenecháme zcela vyvařit a včas je vyjmeme stranou. Vychladnutou zeleninu nastrouháme, doplníme třeba hráškem, či čerstvými bylinkami, zahustíme strouhankou, dochutíme, zavaříme a máme perfektní zeleninové knedlíčky…
Zeleninové knedlíčky
Suroviny:
- Vařená kořenová zelenina z vývaru
(nepříliš rozvařená) cca 300g - Mražený hrášek větší hrst
(můžeme vynechat) - Strouhanka
- Sůl cca 2 špetky
+ 2 lžičky do vody na vaření - Pepř cca 2 špetky
- Vejce 3 ks
- Čerstvé bylinky 1hrst
Postup:
Kořenovou zeleninu vyvařenou ve vývaru (ale včas vyndanou, aby nebyla zcela rozvařená) necháme zcela zchladnout a nastrouháme na jemném struhadle do mísy.
Mražený hrášek vhodíme do vřící vody, povaříme cca 2-3 minuty, scedíme přes cedník a vložíme do ledové lázně (pro zachování barvy). Studený hrášek opět scedíme a necháme v cedníku odkapat.
Čerstvé bylinky nasekáme najemno. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu.
Blanšírovaný hrášek přidáme do mísy k nastrouhané zelenině, vklepneme vajíčka, přihodíme nasekané bylinky (pokud používáme hrášek, můžeme bylinky vynechat), osolíme, opepříme a zaprášíme strouhanku. Vše promícháme a vypracujeme těsto na knedlíčky, které by mělo být vláčné, ne příliš husté konzistence (regulujeme množstvím strouhanky). Vytvarujeme kulaté knedlíčky (přibližně o velikosti ořechu), které obalujeme ve strouhance.
Takto připravené knedlíčky vkládáme do vroucí osolené vody ve větším hrnci (nikdy nevaříme přímo ve vývaru, který bychom zcela zakalili). Vaříme nepřiklopené, větším varem, dokud nevyplavou na povrch (cca 3-5 minut). Poté rychle knedlíčky vyjmeme (děrovanou naběračkou nebo cedníčkem) na tác či velký talíř a necháme zchladnout, aby se zatáhly.
Před podáváním zeleninové knedlíčky znovu ohříváme (např. v mikrovlnce).