Zauzená kotleta pečená na cibuli

V letáku supermarketu je v „akci“ prezentována uzená kotleta nebo krkovice za velmi výhodnou cenu. Krásně graficky upravená fotografie nás ještě povzbudí, a tak spěcháme za vidinou dobrého uzeného do přeplněného obchodního centra. Při nákupu nás však veškerý optimismus ohledně kvalitního uzeného rychle přejde, u masného pultu dostáváme něco mezi syrovým a uzeným masem. Pochopíme, že částečné a rychlé průmyslové zauzení slouží potravinářským gigantům hlavně k snadnějšímu uchování masa, a to, že s poctivým „uzeným“ tato surovina nemá vlastně nic společného bereme vážně na vědomí až v naší kuchyni. To je bohužel tvrdá realita, na kterou jsme však připraveni a dokážeme si poradit. I z tohoto nedokonalého průmyslového polotovaru dokážeme doma vykouzlit kulinářský zázrak, navíc velmi jednoduchým receptem.
Dobře vyuzené maso bychom zřejmě pouze ovařili.
U masa, na kterém je vidět jen nedostatečné zauzení, volíme raději pozvolné delší pečení…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Zauzená kotleta (s kostí) cca 1,4kg
  • Cibule 4ks (středně velké)
  • Česnek 4 stroužky (středně velké)
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Pepř černý celý cca 10 kuliček
  • Nové koření 4 kuličky
  • Bobkový list 2ks
  • Voda na podlití

Postup:

Troubu předehřejeme na 175 °C.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a vyskládáme na dno pekáče.

Zauzenou kotletu opláchneme pod tekoucí vodou, mírně posolíme (bývá již částečně slaná), okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem a dáme na cibuli do pekáče (kostí dolů, zauzenou kotletu nemusíme během pečení ani otáčet). Přihodíme kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy. Podlijeme trochou vody (pouze tak ½ cm po dně pekáče) a dáme nezakryté péci do středu předehřáté trouby.
Pečení na nižší stupeň zaručí šťavnatost zauzeného masa. Doba pozvolnějšího pečení závisí na výšce kotlety a stupni vyuzení (cca 1 a ½ až 2 hodiny). Během pečení několikrát kotletu přelijeme tvořící se cibulovou šťávou. Ke konci pečení by měla být tekutina téměř vypečená a na dně pekáčku zůstat zlatavá cibulka.

Při porcování nařízneme maso kotlety až ke kosti (z druhé strany může být část panenky). Kost přesekneme ostrým sekáčkem.
Podáváme s kostí, zdobené cibulkou z pekáče.

Vhodných příloh se nabízí celá řada (vařené brambory, bramborová kaše, zeleninové pyré, hrachová kaše, čočka na kyselo či jiná luštěnina…). My jsme tentokrát (na Nový rok) „Zauzenou kotletu pečenou na cibuli“ doplnili čočkovým salátem (recept v kapitole „Přílohy“).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané