V letáku supermarketu je v „akci“ prezentována uzená kotleta nebo krkovice za velmi výhodnou cenu. Krásně graficky upravená fotografie nás ještě povzbudí, a tak spěcháme za vidinou dobrého uzeného do přeplněného obchodního centra. Při nákupu nás však veškerý optimismus ohledně kvalitního uzeného rychle přejde, u masného pultu dostáváme něco mezi syrovým a uzeným masem. Pochopíme, že částečné a rychlé průmyslové zauzení slouží potravinářským gigantům hlavně k snadnějšímu uchování masa, a to, že s poctivým „uzeným“ tato surovina nemá vlastně nic společného bereme vážně na vědomí až v naší kuchyni. To je bohužel tvrdá realita, na kterou jsme však připraveni a dokážeme si poradit. I z tohoto nedokonalého průmyslového polotovaru dokážeme doma vykouzlit kulinářský zázrak, navíc velmi jednoduchým receptem.
Dobře vyuzené maso bychom zřejmě pouze ovařili.
U masa, na kterém je vidět jen nedostatečné zauzení, volíme raději pozvolné delší pečení…
Zauzená kotleta pečená na cibuli

Suroviny:
(4-6 porcí)
- Zauzená kotleta (s kostí) cca 1,4kg
- Cibule 4ks (středně velké)
- Česnek 4 stroužky (středně velké)
- Sůl
- Pepř barevný, čerstvě mletý
- Pepř černý celý cca 10 kuliček
- Nové koření 4 kuličky
- Bobkový list 2ks
- Voda na podlití
Postup:
Troubu předehřejeme na 175 °C.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a vyskládáme na dno pekáče.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a přidáme do pekáče k cibuli.
Zauzenou kotletu opláchneme pod tekoucí vodou, mírně posolíme (bývá již částečně slaná), okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem a dáme na cibuli do pekáče (kostí dolů, zauzenou kotletu nemusíme během pečení ani otáčet). Přihodíme kuličky černého pepře, nového koření a bobkové listy. Podlijeme trochou vody (pouze tak ½ cm po dně pekáče) a dáme nezakryté péci do středu předehřáté trouby.
Pečení na nižší stupeň zaručí šťavnatost zauzeného masa. Doba pozvolnějšího pečení závisí na výšce kotlety a stupni vyuzení (cca 1 a ½ až 2 hodiny). Během pečení několikrát kotletu přelijeme tvořící se cibulovou šťávou. Ke konci pečení by měla být tekutina téměř vypečená a na dně pekáčku zůstat zlatavá cibulka.
Při porcování nařízneme maso kotlety až ke kosti (z druhé strany může být část panenky). Kost přesekneme ostrým sekáčkem.
Podáváme s kostí, zdobené cibulkou z pekáče.
Vhodných příloh se nabízí celá řada (vařené brambory, bramborová kaše, zeleninové pyré, hrachová kaše, čočka na kyselo či jiná luštěnina…). My jsme tentokrát (na Nový rok) „Zauzenou kotletu pečenou na cibuli“ doplnili čočkovým salátem (recept v kapitole „Přílohy“).
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Zauzená vepřová kotleta pečená na cibuli
-
Náš TIP na PDF recept: Zauzená vepřová kotleta pečená na cibuli
-
Náš TIP na PDF recept: Moravská uzená kýta na grilu s fazolemi na kyselo
-
Náš TIP na PDF recept: Pikantní vepřová kotleta na kmíně se smetanovými bramborami
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřová kotleta na cikánský způsob s hříbky
-
Náš TIP na PDF recept: Putimské vepřové žebírko
-
Náš TIP na PDF recept: Krkovička po starodávnu (steak) s bramborem vařeným v páře
-
Náš TIP na PDF recept: Pečená žebra v pikantní marinádě
-
Náš TIP na PDF recept: Pečený bůček v pikantní marinádě
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřová krkovice pečená s mrkví a bramborem
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřové maso v pivní marinádě
-
Náš TIP na PDF recept: Křupavý vepřový bůček
-
Náš TIP na PDF recept: Grilovaná vepřová krkovice s feferonkou, cibulí a bramborem
-
Náš TIP na PDF recept: Marinované vepřové koleno s vejmrdou
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřový plátek dušený na kedlubně se špeclemi
-
Náš TIP na PDF recept: Záhorácký závitek
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřo, knedlo, zelo
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí sekaná pečeně
-
Náš TIP na PDF recept: Vepřová krkovička po selsku s dýňovým pyré
-
Náš TIP na PDF recept: Rostbeeaf
-
Náš TIP na PDF recept: Marinovaná jehněčí žebra pečená na černém pivě, salát z kysaného zelí s římským kmínem
-
Náš TIP na PDF recept: Jehněčí krk v česnekovo- tymiánové marinádě pečený na červeném víně
-
Náš TIP na PDF recept: Steak z jeleního krku v hořčicovo-medové marinádě
-
Náš TIP na PDF recept: Dančí kýta pečená na brusinkovém zelí
-
Náš TIP na PDF recept: Bažantí stehýnka na divoko
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené králičí stehno na cibuli s jablky a černým pivem
-
Náš TIP na PDF recept: Svatomartinská husa s vídeňskými knedlíky a hlávkovým brusinkovým zelím
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené krůtí stehno v marinádě z rajčatového čatní
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené vykostěné krůtí stehno v jalovcovo- medové marinádě (se slaninovými bramborami a špenátem)
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené kuře po selsku
-
Náš TIP na PDF recept: Maďarské kuře
-
Náš TIP na PDF recept: Kuře ala kachna
-
Náš TIP na PDF recept: Kuřecí stehýnka Tandori s rýží na indický způsob
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené uzené kuřecí stehno na cibulce s ajvarem
-
Náš Tip na PDF recept: Grilované kuřecí špalíčky marinované s harissou, s koprovým dipem
-
Náš TIP na PDF recept: Grilovaný steak z lososa podávaný na ledovém salátě