Květák je díky vyšlechtěným podzimním a zimním odrůdám naše celoroční čerstvá zelenina. Jeho obliba je nejen v Čechách a na Moravě značná. Snad všechny hospodyňky musí okouzlit krásné hlavy karfiolu kdekoliv, třeba při běžném nákupu. Navíc, jedná-li se o zdravou zeleninu doslova „za babku“. A tak se často stává, že zpracování velkého květáku řešíme, až když se nám nemůže vejít do lednice nebo tam zabírá nepatřičně mnoho místa.
První, co nás při pohledu na květákovou hlavu napadne, je květáková polévka, smažený květák, případně květák s vejci jako mozeček. Již o trochu méně je rozšířeno vědomí, že květák znamenitě nahradí brambory v zapékacích pokrmech. Ty jsou v českých domácnostech oblíbeny a nabízí mnoho variant.
V našem receptu tedy používáme květák místo brambor, který doplňujeme uzeným masem a zapékáme s vejci zjemněnými smetanou. Použití polotvrdého sýru nejen, že pokrm zpevňuje, ale výrazně dle jeho druhu určuje chuťový ráz. Proto raději používáme oblíbené sýry z české produkce a příliš se neohlížíme na věhlasné zahraniční produkty, které patří do jiného spektra kuchyňského využití.
Tento recept doporučujeme vyzkoušet, opravdu si nezadá s klasickými bramborovými zapékačkami…