Zapečený květák s uzeným masem, sýrem a smetanou

Květák je díky vyšlechtěným podzimním a zimním odrůdám naše celoroční čerstvá zelenina. Jeho obliba je nejen v Čechách a na Moravě značná. Snad všechny hospodyňky musí okouzlit krásné hlavy karfiolu kdekoliv, třeba při běžném nákupu. Navíc, jedná-li se o zdravou zeleninu doslova „za babku“. A tak se často stává, že zpracování velkého květáku řešíme, až když se nám nemůže vejít do lednice nebo tam zabírá nepatřičně mnoho místa.

První, co nás při pohledu na květákovou hlavu napadne, je květáková polévka, smažený květák, případně květák s vejci jako mozeček. Již o trochu méně je rozšířeno vědomí, že květák znamenitě nahradí brambory v zapékacích pokrmech. Ty jsou v českých domácnostech oblíbeny a nabízí mnoho variant.

V našem receptu tedy používáme květák místo brambor, který doplňujeme uzeným masem a zapékáme s vejci zjemněnými smetanou. Použití polotvrdého sýru nejen, že pokrm zpevňuje, ale výrazně dle jeho druhu určuje chuťový ráz. Proto raději používáme oblíbené sýry z české produkce a příliš se neohlížíme na věhlasné zahraniční produkty, které patří do jiného spektra kuchyňského využití.

Tento recept doporučujeme vyzkoušet, opravdu si nezadá s klasickými bramborovými zapékačkami…

Suroviny:

(4 porce)

  • Květák 1ks (menší)
  • Uzené maso (z ocásků či žeber,
    kýta, krkovice apod.) cca 250g
  • Cibule 1ks (větší)
  • Sádlo (na vymaštění pekáče)
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Vejce 3ks
  • Smetana (min. 31%) 200g
  • Polotvrdý sýr
    (Eidam, Gouda, Ementál apod.) 250g
  • Čerstvá hladkolistá petržel (větší hrst)

Postup:

Hlavu květáku (můžeme ponechat i několik svěžích listů) opláchneme a vložíme do hrnce s vodou, osolíme (1 lžička), přivedeme k varu a krátce povaříme, stačí tak pět minut (dle velikosti). Květák by měl být polotvrdý, v žádném případě rozvařený. Povařený květák zchladíme studenou vodou (tím zastavíme proces dalšího měknutí) a necháme odkapat.

Vajíčka rozklepneme do větší nádoby, rozšleháme, přilijeme smetanu, mírně osolíme a opepříme, přidáme dle požadované pikantnosti mleté chilli papričky.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, rovnou vmícháme do vajíčkové směsi a zatím dáme do chladu.

Uzené maso nakrájíme na nepříliš drobné kostičky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Hladkolistou petržel nasekáme (ne příliš najemno)
Pekáček (zapékací mísu) vymažeme sádlem.
Troubu předehřejeme na 200 °C.

Na pánvi (nejlépe Wok) rozehřejeme olej, vhodíme cibuli a za průběžného míchání restujeme dosklovata. Přihodíme nakrájené uzené maso, osolíme, okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem a drceným kmínem. Pikantnost dodáme dle své chuti mletými chilli papričkami. Směs promícháme, ještě chvilku restujeme a odstavíme z plotny.

Předvařenou hlavičku květáku (odstraníme dřevnatou část košťálu) rozdělíme na jednotlivé větší růžičky, které dáme do sádlem vymazaného pekáčku. Přidáme ochucenou směs uzeného masa s cibulí. Vše zalijeme vajíčky se sýrem a smetanou a důkladně promícháme. Takto připravený květákový pekáček vložíme do středu rozpálené trouby a pečeme nezakryté asi hodinku do zezlátnutí povrchu. Posypeme nasekanou petrželkou a necháme již ve vypnuté troubě ještě pár minut dojít. Během pečení květák nejprve pouští vodu, která se postupně částečně zredukuje (proto poměrně delší doba pečení).
Zbylou tekutinu po upečení z pekáče slijeme.

Zapečený květák s uzeným masem, sýrem a smetanou v pekáčku krájíme ostrým nožem a servírujeme pomocí ploché obracečky. Můžeme ještě přizdobit čerstvou petrželkou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané