Květák, neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis), je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). V případě květáku využíváme jako zeleninu zdužnatělé květenství. Květák s největší pravděpodobností pochází z Kypru. Nejstarší záznamy o něm jsou již z 6. století před naším letopočtem. V současné době se květák šlechtí a pěstuje téměř po celém světě. V Evropě se pěstuje až od 18. století – nejdříve v Itálii, později ve Francii a pak už v podstatě ve všech evropských zemích.
Květák je v současnosti vzhledem k vyšlechtěným podzimním a zimním odrůdám celoroční zelenina a zdroj mnoha vitaminů (vitamín C, komplex vitamínů skupiny B a také vitamín A – beta karoten, E a K), minerálů (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík a fluorid) a dalších prospěšných látek i v obdobích, kdy je jiné zeleniny na trhu podstatně méně.
Doporučujeme využití květáku i ve velmi oblíbených zapékacích pokrmech, kde výborně nahradí brambory. Zvláště, doplníme-li tuto hlavní zeleninovou surovinu nejen kuřecím masem, ale i dobrou farmářskou slaninou a kvalitním, výraznějším sýrem ementálského typu…