Zapečené těstoviny s uzeným masem (šunkofleky)

Zapečené těstoviny s uzeným masem aneb „šunkofleky“ patří snad mezi nejznámější a nejrozšířenější úpravu těstovin spadající do české klasiky.

Tento „lidový“ pokrm můžeme vyzdvihnout hned dvěma způsoby.
Hlavně tím, že si dáme trošku té práce s přípravou vlastních, domácích těstovin. Již tímto úkonem docílíme daleko lepší úrovně, než použitím nějakých laciných kupovaných fleků.
Další zvýraznění chuti šunkofleků získáme přidáním kousku kvalitní voňavé slaniny, např. Gazdovské nebo jiné, dobře vyuzené…

Suroviny:

(4 porce)

  • Hrubá mouka 120g
  • Vejce 1ks (do těsta) + 3ks (do fleků)
  • Voda 1 lžíce (do těsta) + na vaření
  • Uzené maso cca 250g
  • Gazdovská masitá slanina 100g
  • Cibule 1 středně velká
  • Smetana (stačí 12%) 150ml
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Sádlo
  • Strouhanka na vysypání pekáče

Postup:

Z hrubé mouky, jednoho vejce a lžíce vody vypracujeme tužší těsto, které se nelepí a necháme v chladu odležet a ztuhnout (v lednici několik hodin, v mrazáku alespoň půl hodiny).
Takto vychlazené těsto rozválíme na plát silný cca 1,5 mm (můžeme použít strojek na těstoviny) a necháme na utěrce oschnout (okorat). Poté těsto nožem nebo kráječem na pizzu nakrájíme na cca 2-2,5 cm velké kostičky (nemusí být všechny pravidelně stejné) a dáme vařit do vroucí osolené vody (1 lžička soli na litr vody). Vaříme 4-6 minut (al dente), scedíme a promícháme s kouskem sádla.

Gazdovskou slaninu nakrájíme na menší kostičky (cca 1cm), uzené maso na kousky trochu větší.
Oloupanou cibuli nakrájíme na menší kostičky (ne zcela nadrobno).
Do mističky rozklepneme vejce a metličkou rozšleháme s trochou smetany.
Troubu předehřejeme na 160 °C.

V pánvi rozehřejeme lžíci sádla. Nejprve krátce orestujeme slaninu, přihodíme cibuli a restujeme skoro dozlatova. Nakonec přidáme kousky uzeného masa, dochutíme solí a pepřem, ještě chvilku restujeme (ne moc dlouho, aby se maso zbytečně nevysušilo) a odstavíme ze sporáku.
Pekáč vymažeme sádlem, lehce vysypeme strouhankou a těstoviny s masem do něj smícháme. Zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou.
Pečeme nezakryté ve spodní třetině předehřáté trouby přibližně půl hodiny. Až flíčky začnou na povrchu zlátnout, troubu vypneme a fleky necháme ještě asi 15 minut dojít.

Šunkofleky podáváme s kyselou okurkou (nejlépe rychlokvaškou), cibulkami či jinou nakládanou zeleninou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané