Z hrubé mouky, jednoho vejce a lžíce vody vypracujeme tužší těsto, které se nelepí a necháme v chladu odležet a ztuhnout (v lednici několik hodin, v mrazáku alespoň půl hodiny).
Takto vychlazené těsto rozválíme na plát silný cca 1,5 mm (můžeme použít strojek na těstoviny) a necháme na utěrce oschnout (okorat). Poté těsto nožem nebo kráječem na pizzu nakrájíme na cca 2-2,5 cm velké kostičky (nemusí být všechny pravidelně stejné) a dáme vařit do vroucí osolené vody (1 lžička soli na litr vody). Vaříme 4-6 minut (al dente), scedíme a promícháme s kouskem sádla.
Gazdovskou slaninu nakrájíme na menší kostičky (cca 1cm), uzené maso na kousky trochu větší.
Oloupanou cibuli nakrájíme na menší kostičky (ne zcela nadrobno).
Do mističky rozklepneme vejce a metličkou rozšleháme s trochou smetany.
Troubu předehřejeme na 160 °C.
V pánvi rozehřejeme lžíci sádla. Nejprve krátce orestujeme slaninu, přihodíme cibuli a restujeme skoro dozlatova. Nakonec přidáme kousky uzeného masa, dochutíme solí a pepřem, ještě chvilku restujeme (ne moc dlouho, aby se maso zbytečně nevysušilo) a odstavíme ze sporáku.
Pekáč vymažeme sádlem, lehce vysypeme strouhankou a těstoviny s masem do něj smícháme. Zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou.
Pečeme nezakryté ve spodní třetině předehřáté trouby přibližně půl hodiny. Až flíčky začnou na povrchu zlátnout, troubu vypneme a fleky necháme ještě asi 15 minut dojít.
Šunkofleky podáváme s kyselou okurkou (nejlépe rychlokvaškou), cibulkami či jinou nakládanou zeleninou.