Zapečené pikantní brambory s uzeným masem a čočkou

Jistě nám dáte za pravdu, že zapékané pokrmy byly, jsou a jistě budou velice oblíbené v nejedné domácnosti. Není se čemu divit, vždyť tento způsob přípravy dobrého oběda či večeře mnohdy nezabere příliš mnoho času, nemusí být technologicky náročný, a hlavně skýtá neuvěřitelné množství možností. Jinými slovy, obrazně řečeno, můžeme zapéci téměř cokoli s čímkoli.

Brambory zapékané „s něčím“ jsou častou doménou našich domácích kuchyní. Ano, pomineme-li varianty známých „Francouzských brambor“ často nám dochází dech při dalších variacích surovin k tomuto zapékacímu pokrmu. Někdy stačí projít naše zásoby ve spíži či lednici a případně jednu či dvě suroviny dokoupit. Co takhle zkusit čočku s mrkví? O poctivou dávku uzeného a cibule se samozřejmě nemíníme ochudit (může to být třeba uzený ocásek, ale i koleno nebo zcela jiný druh uzeného masa).
Tato naše „zapékačka“ právě nezvyklým přidáním čočky s kouskem mrkve dostává jinou, originální chuť…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Brambory (ne rané) 1kg
  • Pikantní klobáska cca 200g
  • Uzený vepřový ocásek 700g
  • Divoké koření (pepř celý, nové koření,
    bobkový list) k uvaření uzeného
  • Cibule 2 středně velké
  • Vejce 3ks
  • Jogurt bílý 250g
  • Kefírové mléko (acido, podmáslí) 1,5dl
  • Pórek 1ks (malý)
  • Čočka 100g
  • Mrkev 100g
  • Sýr ementálského typu
    (Eidam, Gouda, Madeland apod.) 150g
  • Sádlo nebo olej (na vymazání pekáčku)
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky

Postup:

Oškrábanou mrkev nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Uvaříme čočku (osolenou lžičkou soli) společně s kostičkami mrkve doměkka (cca 40 minut, podle druhu čočky, ohlídáme bod změknutí čočky, aby se nerozvařila). Scedíme přes cedník a necháme odkapat.

Vepřový uzený ocásek uvaříme v osolené vodě (1 lžička) doměkka společně s celým pepřem (cca 15 kuliček), novým kořením (cca 5 kuliček) a bobkovým listem (2 menší) a jednou cibulí (stačí sloupnout vrchní slupku). Vaříme asi hodinu a půl tak, aby maso šlo lehce od kosti (pro zkrácení doby vaření přibližně na jednu třetinu můžeme použít tlakový hrnec). Měkký ocásek vyjmeme, necháme zchladnout (scezený uzený vývar využijeme v jiném receptu).
Obereme maso od kosti a nakrájíme nebo natrháme na nepříliš drobné kousky.

Pekáček (zapékací mísu) vymažeme sádlem nebo olejem.
Troubu předehřejeme na 220 °C.

Rozklepnutá vejce v misce rozmícháme společně s jogurtem a kefírem, osolíme a opepříme.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a část (přibližně čtvrtinu) rovnou vmícháme do vajíčkové směsi.
Brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na plátky (cca 1 cm).
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.
Pikantní klobásu oloupeme (pokud to jde) a nakrájíme na kolečka.
Pórek nakrájíme na tenčí kolečka.

Část nakrájených brambor vyskládáme na dno pekáčku nebo zapékací mísy. Na tuto vrstvu poklademe část čočky s mrkví, přidáme na kousky nakrájený nebo natrhaný ocásek (též jen část, aby nám zbylo na další vrstvení), nakrájenou klobásku a cibuli. Posypeme částí strouhaného sýru. Takto postupujeme v dalším vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny suroviny (záleží na výšce zapékací nádoby). Poslední (vrchní) vrstvou jsou brambory, které osolíme a opepříme (ušetříme trochu strouhaného sýru na finální zapečení).
Dle požadované pikantnosti brambory přiostříme namletými chilli papričkami. Zalijeme vajíčkovou směsí s jogurtem, kefírem a sýrem.

Vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme asi 70 minut (proces pečení můžeme výrazně zkrátit předvařením brambor ve slupce do poloměkka). Zkontrolujeme měkkost brambor a na samotný závěr posypeme nakrájeným pórkem, zbylým sýrem a dopékáme ještě asi 10 minut, aby se na povrchu vytvořila zlatavá krustička.

Zchladlé brambory v pekáči se lépe porcují (nožem nakrájené porce přendáváme plochou podběračkou na talíř a ohříváme v mikrovlnce), ale můžeme servírovat rovnou z trouby teplé brambory, rustikálně vložené na talíř.
Při podávání naší „zapékačku” ještě můžeme přizdobit čerstvě nakrájeným pórkem nebo jinými bylinkami.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané