Zapečené brambory s kuřecím masem, cibulí a rajčaty

Zapékání masa společně s bramborami v jednom pekáči je v našich domácnostech velice oblíbený způsob přípravy obědu či večeře. Variací a obměn tohoto pokrmu můžeme vymyslet celou řadu, a to jak druhem použitého masa (vhodné je maso drůbeží i vepřové, například kuřecí prsíčka nebo stehenní řízky, vepřová kýta, krkovička či panenka), tak přidáním ostatních surovin a ingrediencí. Drůbeží a vepřové maso lze libovolně kombinovat třeba do vrstev tak, aby jednotlivé porce obsahovaly od obojího. Já jsem často polovinu pekáče vyskládal kuřecím (pro dceru) a do druhé dal vepřové (pro sebe).

Nasušit si vlastní bylinky je výborná věc. Sušené bylinky jsou více aromatické i chuťově výraznější nežli čerstvé a každému jídlu přidávají skvělý domácí nádech.

Sezonní využití úrody domácích rajčat (ne těch skleníkových ze supermarketu, co jako rajčata pouze vypadají) a chuť usušených bylinek ze zahrádky dává tu pravou jedinečnost našemu receptu…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Kuřecí prsa 1kg
  • Brambory 1,2kg
  • Cibule 4ks (větší)
  • Rajská jablíčka červená i žlutá
    cca 8ks (středně velká)
  • Vejce 6ks
  • Hořčice plnotučná
  • Smetana 33% 150 ml
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě
  • Mleté (drcené) chilli papričky
    (můžeme vynechat)
  • Sušené bylinky
    (celerová nať, libeček, petrželka apod.)
  • Olej (slunečnicový, řepkový)

Postup:

Oloupané brambory nakrájíme na kolečka široká asi tři čtvrtě centimetru (uchováváme ponořené ve studené vodě, aby nezčernaly). Na stejně široká kolečka nakrájíme opláchnutá rajčata a oloupanou cibuli na kolečka tenčí.

Kuřecí prsa nakrájíme šikmo přes vlákno na medailonky a mírně naklepeme. Z obou stran lehce posolíme a opepříme. Pikantnost masa můžeme zvýraznit mletými či drcenými sušenými chilli papričkami (my jsme dnes použili jalapeňo).

Vejce vyklepneme do misky, osolíme špetkou soli a metličkou rozmícháme se smetanou. Vmícháme několik větších špetek sušených bylinek (těmi příliš nešetříme).

Hlubší pekáč (zapékací mísu) vytřeme olejem.
Troubu předehřejeme na 220 °C.

Na dno pekáče vyskládáme nejprve vrstvu brambor, kterou mírně osolíme a opepříme. Na brambory poklademe část cibule a rajčat. Položíme kuřecí medailonky, které potřeme hořčicí a zalijeme polovinou rozšlehaných vajec se smetanou. Pokračujeme opět vrstvou brambor (opět osolených i opepřených), cibule, rajčat a masa (opět potřeného hořčicí). Zalijeme zbylými vejci a zakončíme vrstvou brambor. Ty opět osolíme a opepříme (kdo má rád více pikantní, může ještě přidat i mleté chilli papričky). Poslední vrstvu brambor potřeme olejem.

Pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem. Pečeme ve středu trouby nejprve půl hodiny při 220 °C, poté ještě cca 40 minut odkryté při ztlumené troubě na 200 °C tak, aby se pozvolna vrchní vrstva brambor opékala. Během pečení se nádherně prolnou chutě rajčátek a bylinek do brambor i masa. Na závěr pečení stačí zkontrolovat měkkost brambory ze středu pekáče. Jsou-li měkké brambory, bude i maso akorát (měkké, ale šťavnaté).

Nejlepší je samozřejmě podávat pokrm čerstvě vytažený z trouby.
Chceme-li však mít na talíři viditelnou mozaiku z jednotlivých vrstev, musíme nechat brambory zcela vychladnout, a až poté porcovat ostrým nožem, opatrně plochou podběračkou servírovat na talíře a následně ohřát v mikrovlnce.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané