Vývar z morkových kostí s morkovými knedlíčky s kořenovou zeleninou

Morek je lidový název pro kostní dřeň. Je bohatým zdrojem vitaminů A a K2, omega 3 a omega 6 mastných kyselin a také železa, zinku, selenu, bóru a manganu. Morkové kosti jsou bohatým zdrojem vápníku a fosforu. Navíc obsahují také sodík, hořčík, draslík, síru, křemík a v tucích rozpustné vitaminy. Není proto divu, že morkové kosti jsou tou nejlepší surovinou při vaření kvalitních vývarů, potažmo i základních omáček.

Dobře připravený vývar z hovězích morkových kostí a kousku hovězího masa patří mezi top vývary, které mají široké uplatnění všude tam, kde potřebujeme kvalitní vývar. Nicméně, již při nákupu nařezaných morkových kostí jistě přemýšlíme o vynikající vývarové polévce. Jak jinak, nežli s jemnými morkovými knedlíčky, třeba s využitím kořenové zeleniny z vývaru, podle našeho receptu…

Vývaru zpravidla připravujeme větší množství, tedy nejen na polévku, ale i k dalšímu využití tohoto skvělého domácího polotovaru. Totéž platí při výrobě morkových knedlíčků, které můžeme zamrazit a později použít jako vložku i do jiných polévek.

Suroviny:

(hrnec polévky, cca 6-8 porcí
+ vývar k dalšímu použití)

Suroviny na polévku:

  • Hovězí morkové kosti
    (nařezané na špalíčky) cca 2kg
  • Hovězí žebro cca 0,5kg
  • Mrkev cca 350g
  • Petržel cca 350g
  • Celer cca 350g
  • Cibule 1 velká
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Pórek 1 menší (světlou část)
  • Řapíkatý celer 3 stonky
  • Rajče 2 menší
  • Libeček nebo velkolistá petržel,
    celerová nať apod. 2-3 větší stonky
  • Čerstvý tymián nebo rozmarýn
    2 větší snítky
  • Pepř černý cca 10 kuliček
  • Nové koření 3 kuličky
  • Bobkový list 1ks
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Celerová sušená nať
  • Čerstvé bylinky na zdobení
  • Morkové knedlíčky
  • Doplňková polévková vložka
    (nudle, svítek apod.)
  • Voda cca 3,5l + na případné dolití

 

Suroviny na morkové knedlíčky:

(cca 30-40 knedlíčků)

  • Morek cca 180g
    (přibližně z 2kg morkových kostí)
  • Kořenová zelenina vařená ve vývaru
    cca 200g
  • Střídka z veky (bílého pečiva) 150g
  • Mléko polotučné 1dl
  • Vejce 4ks
  • Strouhanka (z bílého pečiva) dle potřeby
    cca 4-6 lžic + na obalení knedlíčků
  • Mouka hladká 1-2 lžíce
  • Sůl cca ½ lžičky + 1 lžička do vody
    na vaření
  • Pepř černý mletý cca ½ lžičky
  • Muškátový oříšek 2 špetky jemně
    nastrouhaného
  • Čerstvá petrželka
    (hladkolistá nebo kudrnka) 2 hrsti

 

Postup:

Postup na polévku:

Oškrábanou kořenovou zeleninu (část si ponecháme k nastrouhání do hotového vývaru), pórek a řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy.
Cibuli (odstraníme pouze vrchní část horší slupky) a rajče rozpůlíme.
Česnek namáčkneme.
Takto připravenou zeleninu (kromě listnaté) vyskládáme na polovinu plechu s pečícím papírem a dáme zapéci do trouby rozpálené na 180 °C na 30 minut.
Opláchnuté kosti a žebro v polovině zapékání přidáme na druhou půlku plechu k zelenině a společně zapékáme (při jednom otočení zeleniny) ještě 15 minut.

Do velkého hrnce přendáme zapečenou zeleninu, morkové kosti i maso. Přidáme listnatou zeleninu, čerstvé bylinky, celý černý pepř, nové koření, bobkový list, osolíme (1 lžička) a přivedeme k varu.
Ztlumíme sporák a vývar táhneme velmi pomalu těsně pod bodem varu alespoň 4 hodiny, ale nic nezkazíme, táhneme-li vývar i déle. Platí, čím déle jej vaříme, tím je jeho chuť silnější. Po dobu táhnutí vývarem nemícháme, aby se nezakalil.
Již po cca hodině táhnutí odebereme kousek mrkve, celeru a petržele do knedlíčků.
Z hotového vývaru opatrně vyjmeme morkové kosti (morek z kostí vydlabeme k využití na knedlíčky) i žebra (maso obereme a nakrájíme).
Vývar scedíme přes jemné síto, zeleninu co nejvíce vymačkáme, ale nepasírujeme. Díky tučnému morku je vývar velmi mastný, jej necháme co nejrychleji zchladnout a vychladit. Tuk, který na povrchu ztuhne snadno odebereme.
Máme tak přibližně 3 litry kvalitního, velmi silného hovězího vývaru. Přibližně polovinu odebereme do jiného hrnce na polévku, mírně nastavíme vodou a přivedeme k varu.
Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do vývaru.
Mírným varem povaříme cca 15 minut a dochutíme solí, případně čerstvě mletým černým pepřem a sušenou celerovou natí.

Při podávání vkládáme do talíře nejprve morkové knedlíčky, pokrájené maso a případně zvlášť připravenou doplňkovou vložku (např. nudle).
Zaléváme vývarem se zeleninou.
Zdobíme nasekanými čerstvými bylinkami.

Postup na morkové knedlíčky s kořenovou zeleninou:

Z veky okrájíme kůrku. Střídku nakrájíme na drobné kostičky, dáme do větší mísy, zakápneme mlékem, promícháme a necháme několik minut nasáknout.
Z kostí vydlabaný morek propasírujeme přes cedník s většími oky (může obsahovat úlomky kostí) a co nejvíce scedíme uvolněný tuk.
Do většího kastrolu dáme vařit (do jedné třetiny) osolenou vodu.

Do mlékem nasáknuté žemle přes cedník propasírujeme odkapanou kořenovou zeleninu odloženou z vývaru. Vklepneme vejce a přidáme morek. Osolíme, opepříme, strouhneme muškátový oříšek (pouze tak na dvě špetky, je velmi aromatický) a promícháme. Přidáme prosátou strouhanku z bílého pečiva. Morek je velmi tučný, proto si ke spojení knedlíčků pomůžeme i trochou mouky.
K řádnému spojení jsme tedy použili veku, strouhanku, trochu mouky a vejce, které se bude srážet až při vaření. Množství těchto surovin uvádíme v surovinách tak, aby se knedlíčky při vaření nerozpadly a přitom byly křehké, chce to však i trochu citu nebo uvařit nejprve vzorek a případně dohustit moukou či strouhankou.
Nakonec vmícháme najemno nasekanou petrželku.
Navlhčenými rukami tvarujeme knedlíčky o průměru cca 3 cm.
Jednotlivé knedlíčky znovu obalujeme ve strouhance a ukládáme na tác.
Připravené knedlíčky rychle vkládáme do vroucí vody po 10-14 kusech (takže vaříme na tři várky) a větším varem (aby se syrová vejce uvnitř stihla srazit) vaříme 3 minuty. Rychle vyndaváme na tác a dáváme ztuhnout do chladu (proto je tento pokrm lepší připravovat v zimním období). Ledová lázeň není příliš vhodná, jemné knedlíčky se mohou ve vodě rozpadat!
Před podáváním knedlíčky můžeme krátce nahřát.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané