Podle názvu by se dalo říci, že jde o výlučně rakouský pokrm. Ale je tomu opravdu tak? Vždyť tak, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně a často se vedou polemiky o původu té či oné lahůdky. U knedlíků tomu není jinak. Je pravda, že v německých a rakouských zemích jasně vítězí kulaté knedlíky a noky oproti českým, ze šišky krájeným plátkům. Avšak i u nás máme širokou škálu kulatých knedlíkových specialit, o kterých tvrdíme, že jsou ryze českou doménou. A nejen tvarem, ale i strukturou se „Vídeňák” nápadně podobá některým českým knedlíkům.
Jasné je, že se jedná o lehký nekynutý knedlík z housek obohacený čerstvými bylinkami ve tvaru koule. A právě pro svou odlehčenost a jednoduchost zaujímá Vídeňský knedlík přední místa v české knedlíkové kuchyni.