Vídeňské knedlíky

Podle názvu by se dalo říci, že jde o výlučně rakouský pokrm. Ale je tomu opravdu tak? Vždyť tak, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně a často se vedou polemiky o původu té či oné lahůdky. U knedlíků tomu není jinak. Je pravda, že v německých a rakouských zemích jasně vítězí kulaté knedlíky a noky oproti českým, ze šišky krájeným plátkům. Avšak i u nás máme širokou škálu kulatých knedlíkových specialit, o kterých tvrdíme, že jsou ryze českou doménou. A nejen tvarem, ale i strukturou se „Vídeňák” nápadně podobá některým českým knedlíkům.

Jasné je, že se jedná o lehký nekynutý knedlík z housek obohacený čerstvými bylinkami ve tvaru koule. A právě pro svou odlehčenost a jednoduchost zaujímá Vídeňský knedlík přední místa v české knedlíkové kuchyni.

Suroviny:

(10-12 koulí)

  • Housky nebo rohlíky (den staré) 5ks
  • Máslo 100g + oříšek na potření
  • Mléko 250ml
  • Vejce 2ks
  • Mouka hladká 60g
  • Cibule 1 středně velká
  • Sůl 2 lžičky
    + 1 lžičky do vody na vaření
  • Hladkolistá petrželka 1 svazek
  • Voda na vaření

Postup:

Rohlíky (housky) pokrájíme na větší kousky (cca 2cm) a na plechu (v pekáči) v troubě opražíme mírně dozlatova.
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Petrželku nasekáme (ne zcela nadrobno).

Máslo rozehřejeme v kastrůlku. Přidáme cibuli, kterou za průběžného míchání orestujeme pouze dosklovata, odstavíme ze sporáku a necháme zchladnout.

Opražené kousky rohlíků přendáme do mísy. Přidáme orestovanou cibulku a promícháme.
V mléce pokojové teploty rozmícháme vejce, osolíme a přilejeme do mísy, promícháme a necháme asi hodinu odpočinout (rohlíky se řádně nasáknou).

Do většího kastrolu dáme vařit lehce osolenou vodu.

Do mísy přisypeme mouku a vařečkou vypracujeme těsto, ale tak, abychom zcela nerozbili strukturu housek. Nakonec vmícháme čerstvé nasekané bylinky.

Navlhčenýma rukama vytvoříme větší koule (o průměru cca 8-10cm), které v dlaních dobře utemujeme, aby se při vaření nerozpadávaly.
Knedlíky vaříme mírným varem cca 12-15 minut (podle velikosti koulí). V polovině varu knedlíky opatrně protočíme. Uvařené knedlíky přendáme (např. cedníčkem) do čistého kastrolu nebo mísy, přidáme oříšek másla a zaklopíme.
Přílohu máme připravenou k podávání.
Vídeňské knedlíky můžeme též vařit v parním hrnci (cca 20 minut).

Vídeňské knedlíky jsou oblíbenou přílohou k pečeným masům i omáčkám. “Vídeňák” servírujeme nejčastěji v podobě celé či rozpůlené koule.
K omáčkám jej však můžeme klidně rozčtvrtit nebo nakrájet na plátky.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané