Maso je potřeba naložit do marinády na 12-24hodin, takže den před samotným pečením.
Nejprve zhotovíme marinádu na naložení masa.
Dva velké, oloupané stroužky česneku nakrájíme nadrobno, na prkénku zasypeme půl lžičkou soli a plochou stranou nože utřeme na kašičku. Utřený česnek přendáme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce medu, zalijeme jedním decilitrem světlého piva a přihodíme kuličky celého pepře. Směs dobře rozmícháme (vhodná je plochá metlička) a na středním stupni sporáku přivedeme k varu.
Za průběžného míchání metličkou marinádu redukujeme do doby nežli začne mírně houstnout (trvá to 10-15 minut).
Odstavíme z plotny a necháme zcela vychladnout.
Chladnutí marinády využijeme k přípravě masa. Maso opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou.
U kolínka na několika místech prořízneme kůži.
Jednotlivé kusy masa ze všech stran prosolíme, opepříme a okmínujeme.
Maso vložíme do vhodné nádoby (třeba pekáčku), přelijeme vychladnutou marinádou a důkladně v ní obalíme. Zakryjeme a dáme (na min. 12 hodin) odležet.
Během marinování maso občas otočíme.
Druhý den můžeme přistoupit s samotnému upečení marinovaného masa.
Troubu rozpálíme na 200 °C.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenčí půlkolečka.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky.
Omytá rozpůlená rajčata („bubáka“ vykrojíme) též překrájíme na tenké plátky.
Pekáč vymažeme sádlem.
Na dno pekáče rozprostřeme nakrájenou cibuli. Vložíme naložené maso včetně zbytku veškeré marinády (kolínko kůží dolů), podlijeme pivem (cca 2dl postačí), navrch přidáme plátky česneku, zakryjeme (poklicí, druhou částí pekáče nebo alobalem) a dáme péci do středu předehřáté trouby.
Maso pečeme nejprve zakryté cca 1 a ½ hodiny (každou půlhodinku přeléváme vznikající šťávou). Poté maso otočíme, přidáme nakrájená rajčata, která přidávají na chuti i barvě šťávy. Troubu ztlumíme na 180 °C a dále pečeme do změknutí masa již bez zakrytí (ještě asi 40-50 minut), přičemž maso častěji přeléváme a hlídáme vytvářející se kůrčičku (dle potřeby můžeme otáčet).
Měkké maso vyndáme stranou (zakryjeme alobalem).
Šťávu s cibulí a rajčaty vrátíme do trouby (přepnuté naplno) a za občasného promíchání necháme zredukovat na hustší konzistenci.
Zredukování šťávy můžeme urychlit přendáním do kastrolu na sporák.
Při servírování plec krájíme na plátky přes vlákno masa, kolínko s vypečenou kůžičkou porcujeme na větší kousky.
Maso podáváme přelité výpekem, doplňujeme zvolenými přílohami. V našem případě s rychlými drbáky a kedlubnovým zelím (recepty příloh v kapitole „Přílohy“)