Vepřová krkovička po selsku s dýňovým pyré

Pečení vepřového masa „po selsku“ je generacemi vyzkoušený a těžko překonatelný recept spočívající pouze v několika ingrediencích. Jsou to: sůl, kmín, cibule a voda (někdy ještě černý pepř pro pikantnost).

Nejvhodnější částí prasátka pro klasické pečení je bezesporu vepřová krkovice, která je přesně akorát. Ani příliš tučná jako bůček, ani moc suchá jako plec, kýta či kotlet. Pečení masa s česnekem na cibuli je opravdovou českou klasikou, kterou zmiňujeme též v receptu na naše národní „vepřo, knedlo, zelo“. Zaslouží si však širší uplatnění v našich domácnostech.

S plátky, takto upečeného studeného masa na krajíci čerstvého chleba potřeného výpekem a doplněného nakládanou okurkou si zajisté nezadá snad žádný salámový sendvič. I při podávání selské pečínky v teplém stavu máme mnoho variací vhodných příloh, které významně mění charakter pokrmu.
Co například vyzkoušet „Vepřovou krkovičku po selsku s dýňovým pyré“?

Suroviny:

Suroviny na krkovičku po selsku:
(4-5 porcí)

  • Vepřová krkovice (bez kosti) cca1kg
  • Cibule 2 velké
  • Česnek 5 stroužků
  • Sádlo 1 lžíce
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Kmín drcený
  • Voda nebo světlé pivo na podlití

 

Suroviny na dýňové pyré:
(4-5 porcí)

  • Dýně Hokkaidó cca 1,5
  • Bazalka čerstvá 1 hrst
  • Bazalka sušená 1 lžička
  • Kmín mletý 2 špetky
  • Bobkový list 2 větší
  • Sůl
  • Citronová šťáva
  • Pepř černý nebo barevný čerstvě
    mletý
  • Máslo 200g
  • Cibule 1 velká

Postup:

Postup na krkovičku po selsku:

Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, to znamená na tenká půl kolečka. Oloupeme stroužky česneku. Polovinu necháme k prolisování (nebo utření se solí). Ostatní stroužky nakrájíme na tenké plátky (přidávají se k masu v průběhu pečení).
Omytou a osušenou vepřovou krkovici řádně ze všech stran osolíme, opepříme, okmínujeme a potřeme prolisovaným (nebo utřeným) česnekem.
Troubu předehřejeme na 180 °C.

Pekáč vymažeme sádlem a rozprostřeme nakrájenou cibuli. Na ni vložíme připravené maso, podlijeme vodou nebo ještě lépe pivem (asi 1 cm) a dáme péci do středu rozpálené trouby. Doba pečení je přibližně 2 hodiny (maso musí být měkké). Zhruba v polovině pečení maso otočíme a přidáme kolečka česneku.
V průběhu pečení maso přeléváme výpekem, hlídáme jeho množství, případně dolijeme trochu vody nebo piva. Ke konci se však snažíme tekutiny co nejvíce zredukovat. Seškrabáváním přichytávajícího se výpeku ze stěn pekáče docílíme tmavší barvy výpeku. V tomto receptu nebudeme připravovat zahuštěnou vepřovou šťávu. Proto by měl být na konci pečení na dně pekáče pouze výpek z masa s minimálním množstvím tekutiny a s vypečenou cibulkou.

Vepřovou krkovičku po selsku podáváme krájenou na širší plátky (přes vlákno masa), přelévanou výpekem s cibulkou.
Servírujeme s vhodnou přílohou (např. vařenými brambory, bramborovou kaší, zeleninovým pyré, s knedlíky a zelím či špenátem apod.).
Dnes jsme do našeho receptu zvolili dýňové pyré.

 

Postup na dýňové pyré:

Dýni Hokkaidó důkladně omyjeme, rozpůlíme (rozčtvrtíme) a vydlabeme semínka. Dužinu i s kůrou nakrájíme na kousky, velké cca 3 cm. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Nakrájenou dýni vložíme do hrnce a zalijeme vodou, aby zelenina byla cca 3 cm pod hladinou. Osolíme dvěma lžičkami soli, přihodíme hrst čerstvé bazalky (lístky i se stonky), dva bobkové lístky, lžičku sušené bazalky a dvě špetky mletého kmínu.
Středním varem, částečně zaklopené vaříme do úplného změknutí dýně (přibližně 15 minut od doby varu).

Čas potřebný k uvaření dýně využijeme k osmažení cibulky.
V menší pánvi rozehřejeme po dně máslo. Do nepříliš rozpáleného másla přidáme jemně nakrájenou cibuli a na vyšším stupni sporáku za stálého míchání (od cibulky se neodchází) restujeme, dokud cibulka nezačne zlátnout.
Sundáme z plotýnky, cibulka ještě mírně dojde.

Vodu z uvařené dýně slijeme (pro řidší konzistenci můžeme na dně trochu dýňového vývaru ponechat) a vybereme lístky a stonky bazalky i bobkový list. Přidáme oříšek másla, trochu citronové šťávy, opepříme čerstvě mletým pepřem a ponorným mixérem rozmixujeme. Ve fázi mixování máme ještě poslední možnost na doladění chuti (solí, pepřem, mletým kmínem i citronovou šťávou), ale není nutné. Nakonec do pyré vmícháme osmaženou cibulku (část si můžeme ponechat na přizdobení).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané