Pokrm pod tímto názvem je v českých i moravských domácnostech daleko méně známý nežli oblíbená „Játra na cibulce“ a při pátrání po receptu na „Tyrolská játra“ můžeme narazit na mnoho variant příprav jídla z nejen vepřových jater. Nejčastěji se tato česká (nikoli tyrolská) specialita připravuje jako dušený pokrm z jater (vařených vcelku, poté krájených na plátky či na kostky) s omáčkou. Mnoho prezentovaných receptů se orientuje na základ k omáčce z kořenové zeleniny do stylu české svíčkové. To by však název pokrmu mohl znít spíše „Svíčková na smetaně s játry“ nežli „Játra po Tyrolsku“!
V našem receptu nepodporujeme mýtus, že po Tyrolsku = svíčková. Stěžejními surovinami pro přípravu omáčky jsou: cibule (hnědý cibulový základ, nikoli základ z kořenové zeleniny), slanina a smetana ke zjemnění i zahuštění. I kořenová zelenina je zastoupena, ale pouze v malém množství. Játra (v tomto receptu vepřová) dušená v základu se zeleninovým vývarem používáme rovnou nakrájená na větší kousky, protože žádné složité pasírování či mixování omáčky se nekoná. Solit samozřejmě můžeme (spíše musíme) již v počátku dušení základu (babským báchorkám o ztvrdnutí osolených jater těsně před či v průběhu tepelné úpravy snad již nikdo nevěří).
Nedílnou součástí tohoto našeho receptu je doplnění hotového pokrmu zvlášť připravenou vložkou z cibule a slaniny, která dává jasný charakter jídla pod názvem „Vepřová játra po Tyrolsku“.