Vepřenky (sekané biftečky z vepřového masa)

Mleté maso se velice snadno dochucuje a nabízí nám mnoho variant jeho přípravy, třeba i k chutné svačině nebo večeři.
Klasické české vepřenky jsou toho příkladem. Dají se podávat různými způsoby (například s octem a cibulí, na chlebu s hořčicí, jako hlavní náplň sendviče, nebo jako součást hlavního chodu apod.).

Při zhotovování biftečků z vepřového masa vybíráme maso ne příliš suché, případně jej doplňujeme bůčkem.

Jako u všech jídel z mletých mas, si maso meleme sami doma. Pouze čerstvostí masa, námi zvolenými ingrediencemi a správným dochucením si můžeme dopřát ten nejlepší požitek z tohoto pokrmu. Vepřenky si nemůžeme dovolit koupit jako polotovar. I dát si je v restauraci je určitý risk (např. nezdravě fritované v oleji). Jsou určeny pouze k domácí výrobě a při té nám pomáhají i recepty z domácí kuchařky…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Mleté vepřové maso (krkovice nebo
    plec + kousek bůčku) 1kg
  • Cibule 1 větší
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Kmín mletý 4 špetky
  • Paprika červená, sladká, mletá 1lžíce
  • Rajčatový protlak (pyré) 1 a 1/2 lžíce
  • Hořčice plnotučná 2 lžičky
  • Strouhanka
  • Vejce 2ks
  • Olej

Postup:

Vepřové maso (krkovici, případně plec doplněnou kouskem bůčku) umeleme přes hrubší mřížku (průměr cca 8 mm).
K ruce si připravíme všechny potřebné ingredience, abychom při míchání masa nic nevynechali (oloupanou cibuli nakrájíme najemno, česnek oloupeme a prolisujeme).

Namleté vepřové maso promícháme v míse s cibulí, prolisovaným česnekem, kořením (sůl, černý mletý pepř, červená sladká mletá paprika, kmín mletý), rajčatovým pyré (protlakem), plnotučnou hořčicí. Přidáme dvě vejce, dle potřeby zahustíme strouhankou (není třeba mnoho). Znovu řádně promísíme (nejlépe rukama) a dáme stranou odležet.

Z takto dochuceného mletého masa v rukou vytvarujeme biftečky do tvaru kuliček a následně do vyšších placek, které se při pečení trochu nafouknou a vytvoří nám krásné biftečky. Dobře se propékají biftečky přibližně po 100g. (Při tepelné úpravě mleté vepřové maso značně ztrácí na objemu, takže na porci hlavního chodu můžeme dávat dva kusy.) Řádně utemujeme. Za pomoci oleje biftečky vyhladíme a krátce orestujeme v pánvi na malém množství oleje (cca 3 minuty z každé strany, aby se rychle zatáhly).
Přendáme do pekáče nebo na plech s pečicím papírem.

Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C bez zakrytí. Po 15 minutách biftečky otočíme a stejně dlouhou dobu dopečeme z druhé strany. Pokud jsme vytvořili biftečky větší, nějakou tu minutku pečení přidáme. Před ukončením pečení provedeme kontrolu řezem do jednoho biftečku (případně ještě dopečeme).

Vepřenky můžeme podávat různými způsoby, teplé i za studena. Třeba s oblíbenou hořčicí či dresingem a pečivem, nebo jako sendvič v housce s domácí majonézou, barbecue omáčkou, kečupem a pod. Výborná je též kombinace horkých biftečků s jemně nakrájenou cibulí, zakápnutých octem nebo citronovou šťávou, podávané s čerstvým chlebem.

I v případě využití sekaných biftečků jako hlavního chodu máme více možností servírování. Třeba s vhodnou, nejčastěji bramborovou přílohou, domácí tatarkou apod. Biftečky můžeme též použít pod různé omáčky (rajská, svíčková). V tomto případě se jako příloha hodí i dobře zvolený druh knedlíků..

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané