Velikonoční sekaná / Pštrosí vejce

Vejce, jakožto symbol plodnosti a jara, jsou v našich kuchyních zvláště v období velikonočních svátků hojně využívána. Není tedy divu, že jedním z tradičních jídel tohoto křesťanského svátku je i velikonoční sekaná plněná právě vařenými vejci. Oslava jarních dnů se při našem kuchtění nemůže obejít ani bez čerstvých zelených bylinek. Ty přidáváme ve větší míře i do na mletého masa na sekanou (případně i do přílohy). To, jestli si Velikonoční sekanou upečeme přímo na sváteční tabuli nebo počkáme, kolik vajíček vykoledujeme, je již pouze na nás.
Nahrazením hovězího masa jehněčím bychom použili všechny čtyři základní suroviny odedávna používané při svátku znovuzrození (vejce, mléko, beránek a mladé bylinky) v jednom pokrmu.

Zajímavou obměnou sekané naplněné vejci jsou tzv. „Pštrosí vejce“, známá též jako „Skotská vejce“.
Místo schovávání vařených vajec do šišky sekané, mletým masem obalujeme vejce jednotlivě. Tím stejný pokrm vypadá trochu jinak a vizuálně připomíná pštrosí vejce. Tato varianta je oblíbená zvláště u dětí. Nejen proto se i zde držme způsobu pečení v troubě, nikoli smažením pštrosích vajec v oleji…

Suroviny:

(5-7 porcí)

  • Hovězí maso (krk, plec, kýta) 700g
  • Vepřové maso
    (krkovice, plec, libový bok) 700g
  • Cibule 2 větší
  • Jarní cibulka 1ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl cca 2 lžičky
  • Pepř černý mletý 2 špetky
  • Chilli papričky drcené cca 4 špetky
  • Kmín mletý 4 špetky
  • Paprika červená, sladká, mletá 1lžíce
  • Majoránka sušená 1 hrst
  • Rajčatový protlak (pyré) 70g
  • Hořčice plnotučná 2 lžičky
  • Smetana nebo mléko cca 0,5dl
  • Čerstvé bylinky (petrželka, bazalka, libeček,
    pažitka, saturejka apod.)
  • Strouhanka dle potřeby
  • Vejce 2ks + na uvaření cca 10ks
  • Sádlo na vymaštění plechu
  • Vývar nebo voda na podlití cca 3dl

Postup:

Maso hovězí i vepřové (zbavené kůže) opláchneme, papírovou utěrkou osušíme, nakrájíme na kousky a nameleme najemno (použijeme mřížku s dírami o průměru 1cm, ztuhlé maso z lednice se mele lépe).
Jednu oloupanou cibuli nakrájíme najemno, druhou na kolečka.
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Čerstvé zelené bylinky nasekáme (ne příliš najemno).
Vejce uvaříme natvrdo, rychle zchladíme a oloupeme.
Připravíme si strouhanku z bílého pečiva (nejlépe doma čerstvě namletou).

Namleté maso (hovězí a vepřové napůl) promícháme v míse s nakrájenou cibulí, jarní cibulkou, prolisovaným česnekem, kořením (sůl, černý mletý pepř, červená sladká mletá paprika, kmín mletý, sušená majoránka), rajčatovým pyré (protlakem), plnotučnou hořčicí a nasekanými čerstvými bylinkami. Vklepneme dvě vejce, naředíme trochou smetany nebo mléka, dle potřeby zahustíme strouhankou (není třeba mnoho). Znovu řádně promísíme (nejlépe rukama) a dáme stranou odležet.

Z takto dochuceného mletého masa můžeme připravit „Velikonoční sekanou plněnou vařenými vejci“ i tzv. „Pštrosí vejce“.

Plech na pečení (do pekáče se nevejdeme) vymažeme sádlem a rozprostřeme kolečka cibule (ta slouží nejen jako podložka, aby se maso nepřipékalo, ale má svůj chuťový i estetický význam při podávání).

Troubu předehřejeme na 200 °C.

Při přípravě pštrosích vajec (toto množství mleté směsi vyjde na zabalení asi 10ti vajec) zhotovujeme ve vodě namočenýma rukama dostatečně velké masové koule (cca 150g), které řádně utemujeme (potřebujeme, aby v mleté směsi nezbyl žádný vzduch a při pečení nepopraskala). V dlaních tvarujeme placky, do kterých balíme vejce. Koule vodou uhladíme, lehce obalíme ve strouhance a vkládáme na připravený vymaštěný plech s cibulí

Při přípravě sekané z tohoto množství tvarujeme dvě větší šišky sekané.
Nebo můžeme zvolit kombinaci pštrosích vajec (4-5ks) a jedné šišky sekané (jako v našem případě).
Na pracovní navlhčené desce rozprostřeme velkou masovou placku. Do středu poklademe těsně za sebe vejce se zaříznutými konci (aby těsně navazovala) a zabalíme do tvaru sekané. Šišku se snažíme namočenýma rukama ve vodě co nejvíce zmáčknout a uhladit, je důležité, aby v sekané nezbyl žádný vzduch a při pečení nám nepopraskala. Sekanou opatrně obalíme ve strouhance (posypeme, podsypeme a otočíme) a přendáme na připravený vymaštěný plech s cibulí.

Pštrosí vejce i sekanou (v našem případě společně) na plechu podlijeme vývarem nebo vodou (cca 1cm). Pečeme v troubě rozpálené nejprve na 200 °C bez zakrytí. Po 15 minutách přelijeme výpekem, ztlumíme na 180 °C a za občasného přelévání pečeme ještě cca 40-45 minut. Pštrosí vejce vyjmeme a sekanou ještě cca 20 minut dopečeme.
Připravujeme-li pouze pštrosí vejce, je celková doba pečení kolem hodiny.
Při pečení sekané přihlížíme na velikosti šišek. Dvě velké šišky z našeho množství mletého masa pečeme cca 1 hodinu a 20-30 minut. Před ukončením pečení provedeme kontrolu řezem do jedné sekané (případně ještě dopečeme).

Dnes jsme jako přílohu zvolili lehkou jarní variaci šťouchaných brambor s máslem a bylinkami. Vhodných příloh k „Velikonoční sekané“ i „Pštrosím vejcím“, se však nabízí daleko více (vařené brambory v páře sypané pažitkou, bramborová kaše či různá pyré, bramborový salát nebo jen vhodný svěží salát s čerstvým lupením…)

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané