Vejce Benedikt

Pokrm s názvem „Vejce Benedikt“ se stal světovou snídaňovou či přesnídávkovou klasikou. Pravdou je, že jeho příprava je trochu časově náročnější, než namazat chleba s máslem, ale proč si třeba ve dnech volna nepřilepšit?

Díky tomu, že historie této speciality je spjata s několika legendami, je těžké dopátrat se, odkud tento recept vlastně opravdu pochází a podle koho vlastně byl pojmenován. Možná podle burzovního makléře Lemuela Benedicta, který si údajně v newyorském hotelu Waldorf Astoria ke své snídani nadiktoval suroviny tak, aby se zbavil kocoviny a o popularizaci receptu se zasloužil hotelový vrchní číšník Oscar Tschirky. Třeba jako první připravil vejce Benedikt Charles Ranhofer, šéfkuchař z restaurace Delmonico, pro milionáře LeGranda Benedicta nebo u zrodu této speciality stojí komodor Elias Cornelius Benedict. Je též možné, že je pokrm nějakým způsobem spjat s řádem benediktinských mnichů. Recept na vejce Benedikt mohl sice vzniknout ve Spojených státech, ale ty nejdůležitější ingredience pocházejí zásadně z Evropy. Vždyť původně se šunka a vejce podávaly výhradně na anglickém muffinu a jako přeliv přes ztracené (pošírované) vejce bývá nejčastěji používána holandská omáčka, která patří mezi základní francouzské omáčky.

Základní recept na vejce Benedikt (na másle rozpečené bílé pečivo s plátkem teplé šunky a zastřeným vejcem přelitým holandskou omáčkou) se samozřejmě dočkal drobných i výraznějších obměn i s novými názvy. Místo šunky špenát (Florentinské vejce), výměna šunky za plátek uzeného lososa (vejce Hemingwai) nebo nahrazení holandské omáčky za omáčku mornay, což je varianta bešamelové omáčky se sýrem (vejce Mornay). Při přípravě této luxusní snídaně nebo svačince v naší domácí kuchyni jistě nebudeme brát zřetel na použití originálních anglických muffin (můžeme použít jakoukoli dobrou bílou žemli – housku, kaiserku). Naším doporučením je nahradit klasickou holandskou omáčku výraznější omáčkou beárnskou.

Suroviny:

  • Čerstvé vejce 1ks
  • Holandská nebo Béarnská omáčka
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Žemle (houska, bulka, kaiserka) 1ks
  • Šunka 50g
  • Máslo cca 1 lžíce
  • Sůl
  • Ćerstvé bylinky na zdobení

Postup:

Nejprve si připravíme holandskou nebo béarnskou omáčku. Je velmi důležité začít právě zhotovením omáčky, která si vyžádá nejdelší čas na přípravu. Pokud bychom zvolili obrácené pořadí, tak rozpečená žemle, prohřátá šunka i teplý žloutek uvnitř sázeného vejce zatím vychladnou. Navíc, francouzská omáčka nikdy nelze připravit v tak horkém stavu, aby prohřála ostatní ingredience, je tomu naopak.

Další částí tohoto pokrmu je zastřené vejce (zvané též ztracené či pošírované). V hrnci nebo kastrolu vaříme vodu mírným varem (jen probublávat), kterou osolíme větší špetkou soli. V této fázi převážná většina receptů uvádí použití octa, jenž dopomáhá k rychlému uzavření bílku. To je pravda, ale zároveň je chuť octa ve vejci dosti znatelná, takže tento postup se ztratí třeba v kulajdě, nebo koprové omáčce. Jde to velmi dobře i bez octa. Příčina neúspěchu bývá spíše v čerstvosti vajec nebo v prudkém varu. Vejce vyklepneme do misky nebo naběračky. Vodu zamícháme (roztočíme) a doprostřed do víru vejce opatrně, těsně nad hladinou necháme sklouznout. Tímto mírným varem vaříme vejce 3 minuty (pokud bychom vařili více vajec, je lepší je dělat postupně).
Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou nebo malým cedníčkem do připravené studené vody (jenom na malou chvilku, zastaví se rychle tepelný proces a žloutky nebudou docházet). Žloutek uvnitř bílků by měl zůstat tekutý a ještě teplý.

Na pánvi zahřejeme oříšek másla (obyčejně nám trochu zbyde z přípravy omáčky), na kterém lehce opečeme rozkrojenou žemli a velice krátce prohřejeme šunku.

Na spodní polovinu žemle dáme plátky šunky, na ně položíme vejce a vše přelijeme stále vlažnou holandskou omáčkou. Můžeme přizdobit čerstvými bylinkami. Druhou polovinu housky můžeme nechat k zakousnutí nebo použít pro další porci. Výborná je i varianta s lehce orestovanými listy špenátu na másle (pouze osolíme a opepříme), které dáme na šunku. Nebo můžeme šunku z receptu prostě vynechat.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané