Vánoční bramborový salát

K našemu tradičnímu štědrovečernímu menu patří smažený kapr s bramborovým salátem. V každé domácnosti se vánoční bramborový salát připravuje jinak a každý má zajisté „ten nejlepší recept“. Bývá dobrým zvykem si mezi přáteli a známými vyměňovat vzorky salátů na ochutnávku. Nikdy se nedozvíme upřímnou odezvu na ten náš zaručeně nejlepší salát, ale často získáme motivaci k vylepšení toho našeho receptu, nebo příště připravíme na sváteční stůl salát zcela jiný.

Zvyklosti a vychytávky při přípravě vánočního bramborového salátu jsou rozdílné napříč naší vlasti a regionů. Ze své zkušenosti vím, že recepty s uvařenou čerstvou zeleninou nejsou moc v oblibě . Nakládanou zeleninu v tomto případě lze těžko nahradit, ale majonézu používáme výhradně doma připravenou. Majonézami kupovanými (jakékoliv značky) nikdy nedocílíme originalitu a lehkost našeho salátu! Opravdu není sebemenší důvod přidávat do domácího jídla průmyslově vyrobený polotovar. Vždyť příprava majonézy z čerstvých žloutků nám zabere pouze pár minut a navíc můžeme již jejím dochucením ovlivnit od základu chuť našeho salátu. Vánoční bramborový salát v kombinaci se smaženými pokrmy bývá důvodem ke stavu těžkosti. To bývá způsobeno právě průmyslově vyrobenou majonézou! Chceme-li náš vánoční bramborový salát nazývat opravdu domácím, tak na kupované majonézy zapomeňme.

Sváteční salát zajisté přilepšíme vařeným vejcem a šunkou. V našem receptu jsme i cibuli dochutili a nechali zkřehnout. Nejčastější chybou při výrobě svátečního salátu bývá, že s dobrým úmyslem nešetřit to s některou surovinou či dochucovací ingrediencí přeženeme.

Suroviny:

(větší mísa salátu)

  • Brambory (ne příliš moučné) cca 1,2kg
  • Cibule 2 střední
  • Citronová šťáva (z jednoho většího citronu)
  • Nakládaná zelenina ve slaném nálevu
    (kukuřice s baby karotkou a hráškem)
  • plechovka (425ml)
    (hrášek s baby karotkou)
  • plechovka (425ml)
  • Nakládané okurky 3 střední
  • Jarní cibulka 2ks
  • Vejce 4ks + lžíce octa k vaření
  • Šunka cca 200g (v celku)
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Hořčice kremžská 1 lžíce
  • Domácí majonéza cca 4 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Sůl
  • Pepř černý mletý

Postup:

Domácí majonézu je dobré si připravit několik hodin předem, aby v lednici ztuhla. Majonéza ze třech žloutků bohatě postačí. Doporučujeme při výrobě majonézy k tomuto receptu pár kapek citronové šťávy navíc.

Brambory uvaříme ve slupce ve vodě nebo v parním hrnci. Vodu nezapomeneme osolit dvěma lžičkami soli (v obou případech). Správné uvaření brambor je důležité (nesmí být ani nedovařené, ani převařené). Středně velké brambory vaříme ve vodě cca 20 minut (od doby varu), v páře cca 30 minut. Na zkoušku klidně jednu vařenou bramboru rozkrojíme, případně chvilku dovaříme. Uvařené brambory (vařené ve vodě scezené) necháme mírně zchladnout a oloupeme (teplé se loupou lépe) a necháme zcela vychladnout. Studené brambory nakrájíme nožem na kostičky cca 1,5-2cm velké (použití kolečka se strunami není vhodné, salát ztrácí strukturu) a dáme do dostatečně velké mísy.

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky (ne příliš najemno) a dáme do kastrůlku. Zalijeme citronovou šťávou, přidáme ½ lžičky soli a 1 lžičku cukru. Dáme na sporák, přivedeme k varu a na středním plameni za stálého míchání necháme odpařit citronovou šťávu. Trvá to přibližně 2 minuty. Cibule zkřehne, ale nestačí se rozvařit. Odstavíme, necháme vychladnout.

Vejce uvaříme natvrdo (10 minut s přidáním trochu octa a špetky soli, aby nepraskla), zchladíme studenou vodou a necháme zcela vychladnout. Oloupeme a nakrájíme na větší kousky.

Nakládanou zeleninu scedíme (přes větší cedník) a necháme důkladně odkapat (nálev nebudeme potřebovat). Vybereme celé baby karotky a překrájíme na cca centimetrové kousky.

Šunku nakrájíme cca ½ cm velké kostičky.
Nakládané okurky nakrájíme na cca 1cm velké kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka (cca ½ cm široká).
Všechny připravené suroviny i ostatní ingredience si dáme k ruce.

Nyní můžeme přistoupit k vlastnímu zamíchání salátu. Nakrájené brambory v míse nejprve osolíme a opepříme. Lehce promícháme, spíše načechráme rukami (v jednorázových rukavicích, použití míchacích pomůcek salát rozbíjí). Přidáme nakládanou zeleninu, šunku, okurky, ochucenou cibuli a opět lehce zamícháme. Dochutíme lžičkou hořčice plnotučné i kremžské a přidáme majonézu dle konzistence salátu. Znovu promícháme, ochutnáme a případně dosolíme či připepříme (musíme počítat, že se ingredience v salátu ještě rozleží).
Dochucování salátu jakýmkoli lákem (z nakládané zeleniny či okurek) je nevhodné. Při uchovávání salátu (při nutném rozležení) se odděluje řídká tekutina vždy na dno a je třeba salát opětovně promíchávat. Tím se rozbíjí jeho struktura. Navíc tekutina brambory v salátu při delším skladování rozmáčí.

Na samý závěr opravdu opatrně přimícháme křehká nakrájená vejce společně s jarní cibulkou.

Salát dáme vychladit. Nejlepší je druhý den, když se proleží a všechny ingredience jsou chuťově propojeny…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané