Vanilková zmrzlina s jahodami

Vanilkový lusk je ve skutečnosti tobolkou a ne luskem. Je to suchý pukavý plod některých druhů orchidejí rodu Vanilla. Jsou to liánovité rostliny, které se pnou po stromech do výše asi dvou metrů. Květy musí být pravidelně kontrolovány, protože kvetou pouze několik hodin, během nichž musí dojít k opylení, mimo její domovinu (Mexiko) ručnímu (pěstuje se v různých částech světa např. Indonésie, Madagaskar). To je způsobeno tím, že pouze v Mexiku žijí medonosky (včela medonosná), které jsou schopny květy vanilky opylovat.
Květ vanilky potom dozrává v plod přibližně tři čtvrtě roku. Plody vanilky se sklízí nedozrálé a následně se zpracovávají mokrým nebo suchým způsobem. Během dalších asi 8 měsíců zrají do podoby, jak je známe. Proto jsou tak vysoko ceněny.

Krátké seznámení s nezbytnou ingrediencí pro výrobu vanilkové zmrzliny však není stěžejní, protože nejdůležitější surovinou je mléko, smetana (obojí s co největším obsahem tuku – u mléka min. 3,5%, u smetany min. 33%, lépe 40%) a čerstvé vaječné žloutky.

Představa, že prodejci točených zmrzlin do strojů na zaručeně nejlepší „italskou zmrzlinu“ lijí litry kvalitního mléka, tučné smetany, přidávají dužinu z vanilkových lusků a čerstvé vaječné žloutky je více, nežli utopistická. V baleném provedení (nejen) vanilkových zmrzlin stojí za to, přečíst si na povinném složení surovin, co vlastně konzumujeme (tuto chemii kupujeme nejčastěji svým dětem).

Výroba domácí smetanové vanilkové zmrzliny není při dodržení kvalitních surovin nikterak složitá. Tato zmrzlina světle krémové barvy (vanilka dává chuť a aroma, nikoli barvu) je právem nazývaná „královnou zmrzlin“.
Více, nežli každá jiná zmrzlina, je vhodná k doplnění čerstvým ovocem (při zdobení či přímo vmícháním do zmrzliny). V naší ukázce jsme zvolili jahody…

Suroviny:

Suroviny na zmrzlinu:

(cca 1,5l zmrzliny)

  • Smetana ke šlehání
    (min. 33%) 750ml
  • Mléko plnotučné (min. 3,5%) 250ml
  • Vanilkový lusk 1ks
  • Žloutky
    z čerstvých větších vajec 10ks
  • Cukr krupicový 220g
  • Sůl 1 špetka
  • Čerstvé ovoce (jahody)
    do zmrzliny cca 150g

 

Suroviny na zdobení:

(množství dle jednotlivých porcí)

  • Smetana ke šlehání (min. 31%)
    na šlehačku
  • Jahodový rozvar
  • Čerstvé ovoce (jahody)

 

Suroviny na jahodový rozvar:

  • Jahody 5 středních
  • cukr 5 lžiček
  • voda na podlití

 

Postup:

Jestliže budeme při výrobě zmrzliny využívat malý domácí zmrzlinovač, dáme jeho košík (celou spodní část) na min. 12-14 hodin vymrazit do mrazáku běžné teploty -22 °C. Nedisponujeme-li tímto strojem, dáme si vymrazit nerezovou mísu.

Do většího hrnce nalijeme plnotučné mléko a tučnou smetanu (40% je nejlepší, ale zmrzlina se neúměrně prodraží, lze použít o polovinu lacinější smetanu s obsahem tuku 33 % – vyzkoušeno).
Tobolku (lusk) vanilky podélně rozřízneme. Nožem vyškrábneme dřeň, kterou (i s prázdnou tobolkou) rozmícháme (nejlépe plochou metličkou) ve smetaně s mlékem.
Zapneme sporák na poloviční výkon a za průběžného míchání pomalu zahříváme až k bodu varu. Pak stáhneme ze sporáku.

Během zahřívání smetany máme dostatek času na oddělení vaječných žloutků do robotové mísy. Ty metlou v robotu spolu s cukrem a špetkou soli (působí jako konzervant) prošleháme do světlé pěny (při plném výkonu robotu je to chvilička).
Za stálého šlehání pramínkem přiléváme cca polovinu horké smetanové směsi.
Vzniklou napěněnou směs vlijeme do zbylé smetany v hrnci a za stálého míchání (nyní je vhodná gumová stěrka) na mírnějším stupni sporáku zahříváme do mírného zhoustnutí (cca 10 minut). Pokud se vaječné žloutky začnou srážet, okamžitě odstavíme hrnec z plotny (nic se neděje, budeme stejně směs cedit, případně pasírovat).

Vzniklý krém přecedíme přes hrubší cedník do mixérové nádoby (případně sražené žloutky propasírujeme). Zaklopíme a mixujeme takřka do pěny (trvá to 2-3 minuty). Zmrzlinovou směs necháme v mixérové nádobě zchladnout a poté dáme do lednice dobře vychladit (až na ledničkovou teplotu, to jsou 4 °C). Doba řádného vychlazení je minimálně cca 5 hodin.

K vymražené nádobce zmrzlinovače přidáme ostatní součásti (včetně míchací metly), uvedeme vchod a otvorem pro vkládání surovin vlijeme vychlazenou vanilkovou směs. Stroj necháme pracovat cca 40 minut. Sejmeme vrchní komponenty ze stroje.
Pro rustikálnost zmrzliny nyní můžeme vmíchat čerstvé nadrobno nakrájené ovoce (v našem případě jahody).
Nádobku zakryjeme alobalem (pokud není součástí našeho zmrzlinovače originální víko) a dáme zmrzlinu na několik hodin „dotuhnout“ do mrazáku. Od malého domácího zmrzlinovače nečekejme hotovou tuhou zmrzlinu. Pouze usnadní práci a čas s dlouhodobým častějším promícháváním po dobu domražování.

Nemáme-li k dispozici stroj na výrobu domácí zmrzliny, dobře vychlazenou vanilkovou směs jednoduše vlijeme do namrazené nerezové mísy (případně vmícháme kousky ovoce), zakryjeme alobalem a dáme tuhnout do mrazáku.
Doba řádného ztuhnutí zmrzliny je o něco delší a hlavně v počátečních hodinách musíme několikrát směs promíchávat.

Více ztuhlou zmrzlinu před servírováním necháme v pokojové teplotě 10-15 minut povolit. Zmrzlinu můžeme servírovat do misek či zmrzlinových pohárů pomocí kulatých zmrzlinových kleští, různých zakulacených zmrzlinových naběraček nebo jednoduše lžící (servírovací nástroje průběžně oplachujeme teplou vodou).
K podávání vanilkové zmrzliny (ať jsme zvolili čistou nebo již s kousky ovoce) se velice hodí zdobení čerstvým ovocem (třeba jahodami), šlehačkou a rychlým ovocným (jahodovým) rozvarem (polevou). Říkáme tomu zmrzlinové poháry.

Ke zhotovení jahodového rozvaru do kastrůlku nasypeme cca 5 lžiček cukru. Sporák zapneme na poloviční výkon. Cukr za stálého míchání necháme zkaramelizovat.
Přihodíme na malé kousky nakrájené jahody (5 ks), zalijeme centimetrem horké vody (z varné konvice), rozmícháme, zaklopíme poklicí a necháme cca 10 minut dusit (občas promícháme).
Odklopíme, změklé jahody ještě promáčkneme šťouchadlem na brambory, zredukujeme tekutinu na hustší konzistenci polevy, odstavíme a necháme zcela vychladnout.

Šlehačku zhotovujeme těsně před podáváním zmrzliny v množství potřebném na počet porcí. Smetanu (min 31%) metlami ručního mixéru v hlubší misce vyšleháme dotuha (na nižší obrátky, jinak se šlehačka sráží).
Takto připravenou šlehačkou nemusíme nutně plnit cukrářské zdobící sáčky, ale servírujeme rychle rustikálně lžící, zmrzlinu přelijeme vychladlým ovocným rozvarem a přizdobíme čerstvým ovocem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané