Valašský frgál

V Čechách bychom toto pečivo nazvali koláč. Příprava těsta i možnosti náplní jsou naprosto shodné. Označení „frgál“ se původně, hlavně v oblasti Valašska, používalo pro zmetky, tedy nepovedené kusy koláčů. Známe také slané druhy frgálů s náplní z kysaného zelí nebo řepy. Frgály, neboli koláče o průměru cca 30 centimetrů, se pekly pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny a lidové slavnosti.

Pro frgál je typické, že na jeden koláč se používá jen jeden druh náplně – různé náplně se nikdy nekombinují.
Od roku 2013 se stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením. Díky tomu je na první pohled vidět koláč z pekárny nazvaný frgálem a snadněji rozpoznáme zboží, které nemá s tímto názvem nic společného.
Pouze ruční výrobou, bez použití formy, můžeme upéci pravý valašský frgál! A třeba i v pražské domácnosti…

Suroviny:

Suroviny na těsto:

(2 frgále)

  • Polohrubá mouka 350g
  • Máslo 60g
  • Moučkový cukr 40g
  • Žloutky 2ks
  • Mléko plnotučné 120ml
  • Droždí 42g
  • Sůl 1 špetka

 

Suroviny na povidlovou náplň:

  • Švestková povidla 200g
  • Rum 2 lžíce
  • Skořice mletá 1 špetka

 

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • Tvaroh plnotučný 250g
  • Cukr krupicový 2 lžíce
  • Cukr vanilkový 20g (1 sáček)
  • Citronová šťáva 1 lžíce
  • Smetana nebo mléko cca 2 lžíce
    (na povolení tvarohu)

 

Suroviny na drobenku:

  • Máslo 75g
  • Moučkový cukr 75g
  • Mouka polohrubá 75g

Postup:

Nejprve připravíme drobenku. Odvážený moučkový cukr prosejeme do mísy společně s moukou, máslo nakrájíme na menší kousky a vhodíme ke směsi s moukou a krupicovým cukrem a v rukou vytvoříme mnutím prsty (teplo rukou je důležité) sypkou drobenku, kterou vložíme na chladné místo.

Na těsto:
Z vajec oddělíme žloutky.
Troubu mírně předehřejeme (30 °C) na lepší vzejití kvásku.
Mléko mírně ohřejeme (do vlažna).

Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru (klidně I moučkového), metličkou vytvoříme kašičku, zalijeme polovinou vlažného mléka, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a vložíme vykynout na asi 20 minut na teplé místo (třeba do ohřáté trouby).

V hnětací míse utřeme moučkový cukr s máslem a žloutky, přidáme vzešlý kvásek, máslo a špetku soli. Pomocí robotu hákem s postupným přidáváním mouky do žloutkové směsi vypracujeme vláčné těsto. Těsto přendáme do kynoucí mísy s víkem (nebo alespoň zakryjeme utěrkou) a necháme na teplém místě (opět můžeme využít ohřátou troubu) kynout asi hodinu.

Čas potřebný k vykynutí těsta využijeme ke zhotovení náplní.
Povidla rozmícháme s rumem a skořicí.
Tvaroh smícháme s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem, zakápneme citronovou šťávou a povolíme trochou smetany.
Misky s náplněmi dáme do chladu.

Vykynuté těsto vyjmeme z teplého místa a vytvoříme z něj dva bochánky, které necháme ještě dalších 20 minut dokynout.

Troubu rozpálíme na 170 °C.
Dva plechy vyložíme pečicím papírem.

Z bochánků vyválíme dvě stejné, kulaté placky, které opatrně přendáme na plechy s pečícím papírem a pomocí prstů vytvoříme vyšší okraje. Jednotlivé koláče naplníme zvlášť tvarohovou a zvlášť povidlovou náplní, posypeme drobenkou. Okraje koláčů mašlovačkou nebo husím brkem potřeme vodou. Vložíme najednou do rozpálené trouby.
Pečeme cca 45 minut, přičemž v polovině pečení plechy prohodíme.
Růžové okraje koláče jsou známkou dobrého upečení valašského frgálu…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané