Vajíčkový salát se sušenými rajčaty a zakysanou smetanou

Vajíčko je symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. Z gastronomického pohledu si vajec nejvíce užíváme o Velikonocích. Koledníci přinášejí na velikonoční pondělí vykoledovaná vajíčka, převážně ve vařeném stavu. Nebo se naopak do domácnosti nedostaví tolik koledníků, aby zodpovědná hospodyňka udala všechna (jak jinak nežli uvařená a obarvená) vajíčka. A právě těsně po velikonočních svátcích přicházejí v našich domácnostech na řadu recepty na pomazánky a vajíčkové saláty, protože vařená vejce nevydrží ani v ledničce věčně.

Tradiční jsou vajíčkové saláty majonézové s doplněním zeleninou převážně nakládanou či mraženou, které jsou s domácí majonézou výborné. V našem originálním receptu na salát z vařených vajec jsme však pro odlehčení použili zakysanou smetanu a méně v salátech používanou zeleninu naloženou – sušená rajčata nakládaná v oleji. Salát doplňujeme surovinami (uzené maso, kvalitní sýr), které zaručí sytý hlavní chod podávaný pouze s pečivem.

V receptu prozradíme, jak připravit vajíčkový salát spojených chutí a zároveň hezký k servírování, který přijde jistě vhod nejen po velikonoční pomlásce.

Suroviny:

(mísa salátu)

  • Ocet 1lžíce (pouze k uvaření vajec)
  • Uzené vařené maso (libové) 300g
  • Brambory středně velké (ne rané) cca
    300g
  • Šalotka menší 6ks
  • Sušená rajčata nakládaná v oleji 300g
  • Olej z nakládaných rajčat
  • Sýr lovecký (jiný podobný tvrdý) 150g
  • Zakysaná smetana (bílý jogurt) 250g
  • Mléko cca 1dl
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Ředkvičky 150g
  • Pažitka 1 hrst

Postup:

Čerstvá vejce v kastrůlku zalijeme studenou vodou, přidáme trochu octa a špetku soli (aby při vaření nepopraskala), přivedeme k varu a středním varem vaříme 10 minut. Slijeme a zchladíme studenou vodou (lépe se tak loupou). Uvařená vejce zbavíme skořápky, opláchneme a rozkrájíme na čtvrtiny (měsíčky).
Tři vejce ponecháme zatím vcelku.
Brambory uvaříme v parním hrnci (nebo ve slupce ve vodě). Doba vaření v páře je u středně velkých brambor cca 30 minut (ve vodě cca 20 minut). Ještě teplé brambory oloupeme a necháme zcela vychladnout a nakrájíme na nepříliš drobné kostičky.
Sušená rajčata vyndáme z oleje a překrájíme na nepravidelně velké kousky.
Polovinu rajčat odložíme na dozdobení.
Uzené maso nakrájíme na kostičky (velké přibližně jako kostičky brambor).
Sýr pokrájíme trochu drobněji.
Oloupané šalotky nakrájíme na kolečka, ředkvičky na tenké plátky, pažitku na ne moc drobné kousky.
V mističce metličkou rozšleháme zakysanou smetanu s trochou mléka a lžící plnotučné hořčice. Pokud bychom smetanu (bílý jogurt) mlékem nezředili, salát by v lednici velmi ztuhnul.

V pánvi (nejlépe Wok) rozpálíme po dně olej ze sušených rajčat, vhodíme kostičky uzeného masa, které na vyšším stupni sporáku za průběžného míchání orestujeme (cca 3-5 minut). Přidáme šalotku a polovinu pokrájených sušených rajčat. Necháme ještě minutku prohřát a rozvonět, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Ve větší míse smícháme nejprve tužší suroviny – brambory, plátky ředkviček, směs uzeného masa, šalotky a rajčat. Dochutíme solí (cca 1 lžička) a čerstvě mletým barevným pepřem (několik otočení mlýnku) a promícháme. Vmícháme zakysanou smetanu rozšlehanou s mlékem a hořčicí. Jako poslední do salátu opatrně zamícháme čtvrtky vařených vajíček spolu s pažitkou. Mísu zakryjeme a salát necháme několik hodin v chladu odpočinout (chutě se propojí).

Před servírováním na talířky nebo do misek salát lehce promícháme. Jednotlivé porce oživíme odloženými kousky sušených rajčat a čerstvě nakrájenými vajíčky. Dozdobit můžeme ještě ředkvičkami a pažitkou.
Podáváme s oblíbeným pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané