Vajíčkový majonézový salát

Základní význam vajec domácí drůbeže je v první řadě biologický, tj. zajistit reprodukci daného druhu. Slepičí vejce slouží také jako vejce konzumní a jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky. Střídmá konzumace vajec nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Lidské tělo si v játrech vyrábí přibližně 75% potřebného cholesterolu, vliv stravy je tedy málo významný. Cholesterol je nezbytný pro správné fungování lidského organismu, je součástí buněčných membrán, slouží k syntéze hormonů, žlučových kyselin a vitamínu D. Problematický je oxidovaný, vysokou teplotou poškozený, cholesterol, méně vhodná jsou tedy smažená vejce. Nejlépe stravitelná a nejzdravější jsou naopak vejce vařená , samozřejmě vejce (žloutky) tepelně neupravené, například v majonéze.

Mýtus o škodlivosti přílišného konzumování vajec byl již dávno vyvrácen i proto, že vajec se jednoduše přejíme, takže nadměrná konzumace opravdu nehrozí a můžeme si v klidu dopřát domácí vajíčkový salát třeba s majonézou. Ovšem s majonézou doma připravenou z čerstvých vaječných žloutků (nikoli vaječné sušiny) a bez zcela zbytečné škály éček. Ostatně, naši majonézu máme již dobře dochucenou a to výrazně ovlivňuje chuť celého salátu…

Suroviny:

(mísa salátu)

  • Vejce 6ks
  • Ocet 1lžíce (pouze k uvaření vajec)
  • Brambory středně velké (ne rané) 4ks
  • Cibule menší 2k
  • Nakládané okurky 2 středně velké
  • Zeleninová směs mražená (mrkev,
    květák, brokolice, hrášek, kukuřice) 200g
  • Uzené vařené maso (libové) 200g
  • Domácí majonéza
    z 5ti žloutků cca 200g
  • Worcestrová omáčka 2 lžičky
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Cukr
  • Pažitka 1 hrst

Postup:

S předstihem připravíme majonézu z pěti žloutků, kterou necháme v lednici dotuhnout (recept v kapitole „Domácí polotovary“).
Čerstvá vejce v kastrůlku zalijeme studenou vodou, přidáme trochu octa a špetku soli (aby při vaření nepopraskala), přivedeme k varu a středním varem vaříme 10 minut. Slijeme a zchladíme studenou vodou (lépe se tak loupou). Uvařená vejce zbavíme skořápky, opláchneme a rozkrájíme na čtvrtiny (měsíčky).
Brambory uvaříme v parním hrnci (nebo ve slupce ve vodě). Doba vaření v páře je u středně velkých brambor cca 30 minut (ve vodě cca 20 minut). Ještě teplé brambory oloupeme a necháme zcela vychladnout a nakrájíme na kostičky.
Zeleninovou směs krátce povaříme (v páře 10 minut, ve vodě 5 minut a scedíme) a necháme zcela vychladnout.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
Okurky nakrájíme na drobnější kostičky.
Pažitku pokrájíme.

Ve větší míse smícháme nejprve tužší suroviny – brambory, uzené maso, cibuli, okurky a zeleninovou směs. Dochutíme solí (cca 1 lžička), cukrem (cca 1 lžička), čerstvě mletým pepřem (několik otočení mlýnku), worcestrovou omáčkou (2 lžičky) a promícháme. Vmícháme domácí majonézu, která je již dochucena (mimo jiné i citronovou šťávou). Jako poslední do salátu opatrně zamícháme čtvrtky vařených vajíček spolu s pažitkou.
Mísu zakryjeme a salát necháme několik hodin v chladu odpočinout (chutě se propojí).

Před servírováním na talířky nebo do misek salát lehce promícháme.
Podáváme s oblíbeným pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané