Vajíčková pomazánka s majonézou

Majonézová pomazánka z vajec je naprostou klasikou v oblasti vajíčkových pomazánek. Pokud hovoříme o klasické pomazánce, je to myšleno pouze obrazně, protože vaječná pomazánka s majonézou může být zhotovena na nepřeberně způsobů s chutí po použitých surovinách a ingrediencích. Jedno mají však tyto pomazánky společné, poctivou domácí přípravu majonézy, od které se odvíjí kvalita pokrmu.

Není divu, že vajíčkové pomazánky nejvíce využíváme v období Velikonoc ke zpracování vykoledované nadílky vajec.

Suroviny:

  • Vejce 5-6 ks (podle velikosti)
  • Šalotka 2 malé
  • Máslo 1 lžíce
  • Tandoori masala (červená)
    nebo uzená paprika 1 lžíce
  • Plnotučná hořčice cca 1 lžička
  • Dijonská hořčice cca 1 lžička
  • Domácí majonéza
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
    cca 4 lžíce
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Čerstvá pažitka 2 hrsti

Postup:

Natvrdo vařená (zcela vychladlá) vejce oloupeme, rozkrojíme podélně na půl a vyjmeme žloutky.
Polovinu bílků nastrouháme na jemném struhadle, polovinu nahrubo (pro lepší strukturu pomazánky).
Šalotku nakrájíme najemno.
Pažitku nakrájíme na nepříliš drobné kousky.

Na pánvi rozpálíme máslo, vhodíme nakrájenou šalotku, kterou pouze krátce zpěníme. Přidáme lžíci koření tandoori masala nebo uzenou papriku, rovnou opepříme a malou chvilku za stálého míchání zarestujeme (tepelně zpracované koření má vždy lepší chuť). Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
V míse rozetřeme žloutky s oběma druhy hořčice, přimícháme domácí majonézu (ta je již základně dochucena), šalotku s kořením a nakrájenou pažitku (část necháme na zdobení). Nakonec přimícháme nastrouhané bílky. Pomazánku dle chuti dochutíme solí, případně ještě pepřem či hořčicí.

Podáváme na oblíbené pečivo, zdobíme pažitkou či jinými nasekanými bylinkami…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané