Vaječný svítek s hráškem a bylinkami

Vaječný svítek používaly k doplnění vývarů již naše maminky, babičky i prababičky jako jinou, jemnější variantu polévkové vložky, než jsou těstoviny.
Základní těstíčko na svítek můžeme snadno doplnit různými ingrediencemi například šunkou, špenátem, medvědím česnekem, bylinkami, hráškem apod. Hrášek a čerstvé bylinky jsme použili i v našem receptu…

Suroviny:

  • Vejce 2ks
  • Máslo 25g (pokojové teploty)
    + na vymazání pečící mísy
  • Mouka polohrubá 30g
    + na vysypání pečící mísy
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Hrášek (mražený) 150g
  • Čerstvé bylinky
    (pažitka, petrželka, libeček apod.) 1hrst

Postup:

Předem zajistíme pokojovou teplotu másla.
Čerstvé bylinky nasekáme najemno.
Zapékací misku vytřeme máslem a vysypeme moukou.
Troubu rozpálíme na 200 °C.
Do kastrůlku s vřící osolenou vodou (1 lžička) dáme povařit mražený hrášek (předem nerozmrazujeme) na cca 2 minuty. Přes cedník scedíme a vložíme zchladit do ledové lázně (vody s ledem), aby si hrášek zachoval svěží zelenou barvu. Opět scedíme a necháme v cedníku odkapat.

Z vajec oddělíme žloutky od bílků (bílky do větší misky, žloutky do robotové mísy).
Bílky vyšleháme s přidáním špetky soli ručním mixérem (tyčovým s metličkou) do hustého sněhu.

Žloutky v robotové míse osolíme (3 špetky), přidáme muškátový oříšek (2-3 strouhnutí na jemném struhadle). Za pomoci robotu s metlou vyšleháme žloutky do pěny a postupně přidáváme mouku. Do řidšího těsta (již ručně vařečkou nebo stěrkou) vmícháme předvařený hrášek, nasekané bylinky a nakonec bílkový sníh.
Těsto přelijeme do vymazané a vysypané zapékací mísy, povrch uhladíme.
Pečeme ve středu rozpálené trouby nejprve 10 minut zakryté alobalem, sejmeme alobal a dopékáme dorůžova ještě cca 5 minut.
Svítek necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme k podávání do polévky (na čtverečky, obdélníčky nebo širší nudličky)…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané