Vaječná omeleta se žampiony a jarní cibulkou

Víme, že příprava vaječné omelety je při tepelném zpracování velice krátká a v rychlosti se odráží vláčnost a křehkost tohoto pokrmu.
Možností na vytvoření vaječných omelet je nepřeberně. Některé suroviny do omelet nelze přidávat přímo, protože potřebují svojí dávku tepelné úpravy. To je například případ použití hub.

Není nic lepšího, nežli omeleta, pokud houbová, tak z čerstvě nasbíraných hub. Ale to je sezónní záležitost spojená s houbařskou mánií. Do vaječné omelety se raději nesnažíme zakomponovat polotovary nakládané, vždy dáváme přednost čerstvým surovinám. Uměle vypěstované žampiony (stejně tak můžeme použít hlívu ústřičnou) zakoupíme celoročně v každém obchodě s potravinami a do rychle připravené snídaně jistě postačí.

Ke smažení jakéhokoli druhu omelet nutno podotknout, že použití rostlinných olejů nefunguje. Používáme výhradně máslo nebo kvalitní voňavé sádlo (ne to z kostky ze supermarketu)…

Suroviny:

(1-2 porce)

  • Čerstvá vejce 3ks
  • Voda 1 lžíce
  • Žampiony cca 150g
  • Kmín drcený cca 4 špetky
  • Jarní cibulka 1ks
  • Petrželka kadeřavá 1 hrst
  • Sádlo 2 lžíce
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý

 

 

 

 

 

Postup:

Příprava k jakékoli omeletě, s přidáním jakýchkoliv surovin je stěžejní.
V případě chceme-li do omelety zakomponovat houby (v našem případě žampiony), musíme je předem tepelně zpracovat (na to při krátkém tepelném zpracování v omeletě houby nemají čas).

Omyté a osušené žampiony překrojíme, příčně na polovinu (větší na čtvrtinu).
Vejce (alespoň tři, ze dvou se omeleta dělá špatně) vyklepneme do misky, dle chuti osolíme a opepříme. Přidáme lžíci vody a vidličkou promícháme (nesnažíme se o dlouhé šlehání metličkou, elektrické šlehače zde místo už vůbec nemají).
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Petrželku nasekáme (ne příliš najemno).
Část jarní cibulky a petrželky vmícháme rovnou do vajec, část surovin (včetně orestovaných žampionů) si odložíme na zdobení hotové omelety.

Na středně velké pánvi při vyšším stupni sporáku rozpálíme lžíci sádla. Vhodíme nakrájené žampiony, přidáme několik špetek drceného kmínu a za občasného míchání restujeme, dokud žampiony nezačnou zlátnout (trvá to přibližně 5 minut).
Orestované žampiony s kmínem přendáme do misky a pánev vytřeme papírovou utěrkou.
Suchou pánev vrátíme na rozpálenou plotýnku. Dáme rozpálit druhou lžíci sádla. Rozmíchaná vejce vlijeme doprostřed pánve a krouživým pohybem pánve vejce rozlijeme po celém dně. Okamžitě plochou vařečkou nebo podběračkou vejce ode dna načechráme tak, aby se horní tekutá hmota vajec rozlila do pánve. Ihned na omeletu vložíme přichystané ingredience (restované žampiony s kmínem) a odstavíme ze sporáku. Z několika stran pod omeletu ještě vsuneme kousky sádla, aby se s omeletou lépe pracovalo při jejím tvarování.
I při odstavení pánve ze sporáku teplota setrvačností stále pracuje, proto na nic nečekáme a vláčnou, ale křehkou omeletu přímo na pánvi pomocí ploché vařečky nebo podběračky přehneme nebo postupně srolujeme.

Přeloženou či zavinutou omeletu (rozkrojená obvykle vystačí na dvě snídaňové porce) přesuneme na talíř, dozdobíme odloženými surovinami a podáváme s oblíbeným pečivem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané