Vaječná omeleta se šunkou, sýrem, kapií a petrželkou

Všichni víme, co je to vaječná omeleta, ale málokdo z nás dokáže dobrou vaječnou omeletu připravit.
Rychlost při velmi krátké tepelné úpravě je zásadním kritériem pro vláčnou a kyprou omeletu. S tím úzce souvisí nachystání si všech surovin a ingrediencí k ruce (vyklepnout vejce na pánev a teprve začít krájet šunku či strouhat sýr je cesta do pekel). Jemná a nadýchaná omeleta je vždy křehká, proto tvar omelety (srolováním či přeložením) vytváříme vždy přímo na pánvi.

Velmi krátká a rychlá příprava omelety nejčastěji staví tento pokrm do kategorie snídaňových. Zvláště, když máme pro nepřeberné množství druhů omelet zcela volnou ruku (co se doplňkových surovin a ingrediencí týká). Jinými slovy, luxusní vaječnou omeletu lehce vykouzlíme z toho, co lednička nabízí. Třeba se šunkou, sýrem, kapií a petrželkou…

Suroviny:

(1-2 porce)

  • Čerstvá vejce 3ks
  • Voda 1 lžíce
  • Šunka (debrecínka, cikánka apod.) 70g
  • Červená kapie ¼ středně velké
  • Sýr polotvrdý
    (Eidam, Gouda, Ementál apod.) 70g
  • Petrželka kadeřavá 1 hrst
  • Máslo cca 1 lžíce
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý

Postup:

Vejce (alespoň tři, ze dvou se omeleta dělá špatně) vyklepneme do misky, dle chuti osolíme a opepříme. Přidáme lžíci vody a vidličkou promícháme (nesnažíme se o dlouhé šlehání metličkou, elektrické šlehače zde místo už vůbec nemají).
Šunku nakrájíme na nudličky nebo malé kousky. Kapii (zbavenou semínek) pokrájíme na drobné kousky.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Petrželku nasekáme (ne příliš najemno).
Část surovin si odložíme na zdobení hotové omelety.

Středně velkou pánev na vyšším stupni sporáku rozpálíme nasucho.
Do rozpálené pánve vhodíme máslo, které se okamžitě rozpustí. Rozmíchaná vejce vlijeme doprostřed pánve a krouživým pohybem pánve vejce rozlijeme po celém dně. Okamžitě plochou vařečkou nebo podběračkou vejce ode dna načechráme tak, aby se horní tekutá hmota vajec rozlila do pánve. Ihned na omeletu vložíme přichystané ingredience (šunku, kapii, sýr i petrželku) a odstavíme ze sporáku. Z několika stran pod omeletu ještě vsuneme kousky másla, aby se s omeletou lépe pracovalo při jejím tvarování.
I při odstavení pánve ze sporáku teplota setrvačností stále pracuje, proto na nic nečekáme a vláčnou, ale křehkou omeletu přímo na pánvi pomocí ploché vařečky nebo podběračky postupně srolujeme (můžeme též jednoduše přehnout na polovinu či čtvrtinu).
Zavinutou omeletu (rozkrojená obvykle vystačí na dvě snídaňové porce) přesuneme na talíř, dozdobíme odloženými surovinami a podáváme s oblíbeným pečivem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané