Všichni víme, co je to vaječná omeleta, ale málokdo z nás dokáže dobrou vaječnou omeletu připravit.
Rychlost při velmi krátké tepelné úpravě je zásadním kritériem pro vláčnou a kyprou omeletu. S tím úzce souvisí nachystání si všech surovin a ingrediencí k ruce (vyklepnout vejce na pánev a teprve začít krájet šunku či strouhat sýr je cesta do pekel). Jemná a nadýchaná omeleta je vždy křehká, proto tvar omelety (srolováním či přeložením) vytváříme vždy přímo na pánvi.
Velmi krátká a rychlá příprava omelety nejčastěji staví tento pokrm do kategorie snídaňových. Zvláště, když máme pro nepřeberné množství druhů omelet zcela volnou ruku (co se doplňkových surovin a ingrediencí týká). Jinými slovy, luxusní vaječnou omeletu lehce vykouzlíme z toho, co lednička nabízí. Třeba se šunkou, sýrem, kapií a petrželkou…