Uzený vývar

Pokud nejsme majiteli domácí (zahradní) udírny, ve které dokážeme maso kvalitně vyudit k přímé spotřebě, je důležité průmyslově uzená masa (ať studeným či tekutým kouřem) tepelně zpracovat. Týká se to zauzeného masa vepřového, ale i drůbežího, protože si nikdy nemůžeme být jisti kvalitou průmyslového vyuzení.

Nejčastější tepelnou úpravou uzeného masa (pomineme-li přeuzení v domácí udírně, pečení či ogrilování) je jeho uvaření, a to nám dává podnět i k využití uzeného vývaru. Takže je to obráceně nežli u většiny vývarů, v prvé řadě nám jde o kvalitu masa, které vaříme, nikoli dlouze táhneme. Vzniklý “uzený” vývar by však byl hřích vylít. Je vhodný do moha pokrmů (polévek i omáček)…

Suroviny:

(cca 1,5l vývaru)

  • Uzené maso (s kosí i bez) cca 1,5kg
  • Kořenová zelenina
    (mrkev 300g, petržel 150g, celer 150g)
  • Cibule 2 středně velké
  • Česnek 2 menší stroužky
  • Pepř celý cca 20 kuliček
  • Nové koření cca 5 kuliček
  • Bobkový list 2 ks
  • Sůl cca 2-3 špetky
  • Voda cca 1,7l

Postup:

Kořenovou zeleninu oškrábeme a překrojíme na větší kusy.
Cibule oloupeme a rozkrojíme napůl.
Česnekové stroužky zbavíme slupky a plochou stranou nože rozmáčkneme.

Opláchnuté uzené maso vložíme do dostatečně velkého hrnce. Zalijeme (alespoň 2 cm nad maso) studenou vodou. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, rozmáčknutý česnek, mírně osolíme (uzené bývá již částečně slané), přihodíme koření (pepř celý černý, nové koření a bobkový list), zaklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Dále mírným varem vaříme přibližně 1 a ½ hodiny do požadované měkkosti uzeného masa (na rozdíl od klasických vývarů, kdy vývar pouze “táhneme” na bodě varu několik hodin).

Měkké uzené maso vyjmeme a vývar můžeme (pro snadnější uskladnění), dále pomalým varem zredukovat. Přecedíme (zeleninu v cedníku dobře vymačkáme, ale nepasírujeme) a necháme vychladnout.
Pro pozdější využití vývaru je vhodné jeho zamrazení v menších nádobách, například v uzavíratelných umělohmotných dózách nebo zavařovacích sklenicích…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané