Vznik tohoto staročeského sladkého pokrmu je zřejmě zcela prozaický. V období křesťanských svátků se v každé domácnosti peklo sváteční sladké pečivo, na vánoce vánočky, na velikonoce mazance, a to obvykle ve velké míře, takže často zůstávaly přebytky těchto výrobků. Hospodyňky samozřejmě našly výborný způsob, jak ze stárnoucích výrobků, o které již nebyl zájem, vytvořit skvělý sladký pokrm v podobě tvarohového nákypu s jablky a rozinkami, po kterém se ihned jen zaprášilo. Ba co víc, toto jídlo bylo žádáno i mimo zmíněné posváteční období, tak se sladké pečivo začalo nahrazovat klasickou žemlí namáčenou v dochuceném mléce či smetaně a žemlovka byla na světě.
Ti, kdo vyzkoušeli upéci „žemlovku“ ze zbytků vánočky či mazance jistě potvrdí, že nemá konkurenci. Ale žemlovka z klasické veky, housky nebo rohlíků je též výborná. Zapomeňme tedy na zprofanování tohoto českého sladkého jídla, potažmo moučníku ve veřejném stravování (školních a závodních jídelnách) a připravme si dobrou domácí tvarohovou žemlovku s rozinkami. Žemlovku můžeme upéci z různého světlého staršího pečiva, ale dle jeho druhu dochucujeme mléko (smetanu) k namáčení (při použití sladkého pečiva mléko netřeba sladit vanilkovým cukrem). Pečivo může být starší, ale není to podmínkou…