Tvarohová pomazánka se sardinkami a koprem

„Sardinka“ je český rodový název pro několik druhů sleďovitých ryb.
Často se prodávají v konzervách – vykuchané a naložené v oleji nebo ve vlastní šťávě, a jsou skvělým základem pro pomazánky, nebo pouze jejich doplňkem.

Jednou z variant pro zhotovení velmi chutné tvarohové pomazánky se sardinkami je přidání kopru (čerstvého i nakládaného). Zde i sardinky hrají pouze dochucovací roli.

Suroviny:

  • Sardinky (v oleji nebo ve vlastní šťávě)
    1 konzerva (90g)
  • Tvaroh měkký plnotučný
    (ne vaničkový) 250g
  • Kopr čerstvý (jemná část) 1 hrst
  • Kopr nakládaný
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 2 lžíce
  • Cibule (nejlépe bílá) 1 středně velká
  • Máslo 2 lžíce
  • Česnek 2 středně velké stroužky
  • Hořčice plnotučná 1 lžička
  • Uzená mletá paprika 1 lžíce
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý

Postup:

Sardinky vyndáme z konzervy, necháme odkapat, zbavíme páteře, nasekáme najemno a vidličkou rozmačkáme.
Oloupanou cibuli nakrájíme na co nejmenší kostičky.
Stroužky česneku oloupeme k prolisování.
Jemnou část čerstvého kopru nasekáme najemno.

Na pánvi zahřejeme máslo (na středním stupni sporáku). Vhodíme nakrájenou cibulku, kterou krátce za častého míchání zarestujeme pouze dosklovata (cca 2 minuty). Přidáme prolisovaný česnek, necháme chviličku rozvonět, zasypeme lžící uzené papriky, promícháme (dlouho nerestujeme, aby paprika nezhořkla), odstavíme ze sporáku a základ necháme vychladnout.
Do vychladlého základu vmícháme lžičku plnotučné hořčice a rozmačkané sardinky.
Do větší mísy dáme tvaroh, přidáme cibulový základ, čerstvý i nakládaný kopr. Dobře promícháme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Necháme v chladu odležet, pomazánka je nejlepší druhý den.

Tvarohovou pomazánku se sardinkami a koprem podáváme na oblíbené pečivo, výborně se hodí k pomazání světlých toastů…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané