Tvarohová pomazánka s pažitkou a česnekem

Měkký tvaroh je základní surovinou k mnoha pomazánkám. A jak to už (nejen při výrobě pomazánek) bývá, v jednoduchosti je krása.

To platí i u této tvarohové pomazánky, kde necháváme vyniknout chuť čerstvé pažitky. Česnek používáme pouze k mírnému dochucení, nejedná se v žádném případě o říznou česnekovou pomazánku používanou na jednohubky…

Suroviny:

  • Měkký tvaroh plnotučný 250g
  • Máslo 120g
  • Česnek 1 větší stroužek
  • Pažitka cca 2 hrsti nakrájené
  • Cibule bílá 1 malá
  • Cibule červená 1 malá
  • Sůl
  • Mleté sušené chilli papričky

Postup:

Předem zajistíme pokojovou teplotu másla. Ani tvaroh by neměl být ztuhlý.
Oloupaný stroužek česneku nakrájíme na tenká kolečka, která prosolíme a plochou stranou širšího nože utřeme na kašičku.
Obě oloupané cibulky nakrájíme najemno.
Pažitku pokrájíme na nepříliš drobno.

Ve větší misce nejprve vidličkou propracujeme máslo pokojové teploty do řídké konzistence. Přimícháme utřený česnek, jemně nakrájenou cibulku a zapracujeme tvaroh. Dochutíme dle požadované pikantnosti mletými chilli papričkami, případně přisolíme (opatrně, sůl máme již v utřeném česneku). Dobře promícháme.
Nakonec do pomazánky vmícháme dostatek nakrájené pažitky (část ponecháme na zdobení).

Pomazánka je vhodná jak k běžnému namazání pečiva (nejlépe tmavého žitného), tak jako základ při plnění sendviče do svačiny…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané