Předem zajistíme pokojovou teplotu másla. Ani tvaroh by neměl být ztuhlý.
Oloupaný stroužek česneku nakrájíme na tenká kolečka, která prosolíme a plochou stranou širšího nože utřeme na kašičku.
Obě oloupané cibulky nakrájíme najemno.
Pažitku pokrájíme na nepříliš drobno.
Ve větší misce nejprve vidličkou propracujeme máslo pokojové teploty do řídké konzistence. Přimícháme utřený česnek, jemně nakrájenou cibulku a zapracujeme tvaroh. Dochutíme dle požadované pikantnosti mletými chilli papričkami, případně přisolíme (opatrně, sůl máme již v utřeném česneku). Dobře promícháme.
Nakonec do pomazánky vmícháme dostatek nakrájené pažitky (část ponecháme na zdobení).
Pomazánka je vhodná jak k běžnému namazání pečiva (nejlépe tmavého žitného), tak jako základ při plnění sendviče do svačiny…