Tvarohová bábovka s rozinkami

K přípravě tvarohových bábovek je vhodné používat jemnější a krémovější tvaroh z vaničky (měkký tvaroh balený v alobalu musíme povolit trochou mléka). Chuť domácí bábovky ovlivňuje zvolený druh tuku (olej nebo máslo). Při pečení bábovek nikdy nepoužíváme olivový nebo palmový olej. Stejně tak jsou zcela nevhodné ztužené margarínové tuky.

Z velkého množství obměn doplňkových surovin a ingrediencí jsme v tomto receptu zvolili rozinky…

Suroviny:

(1 střední bábovková forma)

  • Tvaroh měkký
    (krémový z vaničky) 250g
  • Mouka polohrubá 320g
    + na vysypání formy
  • Cukr krupicový 80g
  • Prášek do pečiva 1 sáček (12g)
  • Sůl 1 špetka
  • Vejce 2ks
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
    nebo rozpuštěné máslo 1dl
    + na vymazání formy
  • Rozinky 100g
  • Rum (Amaretto, kompotová šťáva) na
    namočení rozinek cca 1,5dl
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

Předem namočíme rozinky do rumu (Amaretta nebo kompotové šťávy) tak, aby byly zcela ponořené a necháme (nejlépe přes noc) nasáknout. Nabobtnalé rozinky scedíme od přebytečného láku, který nevyléváme (přidáváme do těsta).

Troubu předehřejeme na 175 °C.
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou (silikonovou formu pouze vypláchneme studenou vodou).

V míse smícháme tvaroh, cukr, špetku soli, vejce, olej a zbývající lák z rozinek. Vše rozšleháme dohladka (ručním mixérem s metlami). Přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné, hladké (tekuté, ale hustší) těsto.
Nakonec přimícháme rozinky a těsto vlijeme do připravené bábovkové formy.

Pečeme cca 45 minut ve středu trouby. Upečenou bábovku zkontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle (nesmí lepit, v opačném případě pečení chvilku prodloužíme) a vyndáme z trouby.

Formu s upečenou horkou bábovkou zakryjeme prkénkem a překlopíme. Přes formu přehodíme utěrku namočenou ve studené vodě (abychom měli jistotu celistvého vyklopení bábovky). Po chvilce klepnutím formy o prkénko bábovku lehce vyklopíme a necháme zcela zchladnout.
Těsně před podáváním můžeme bábovku posypat moučkovým cukrem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané