Jestliže budeme při výrobě zmrzliny využívat malý domácí zmrzlinovač, dáme jeho košík (celou spodní část) na min. 12-14 hodin vymrazit do mrazáku běžné teploty -22 °C.
Nedisponujeme-li tímto strojem, dáme si vymrazit nerezovou mísu.
Na výrobě domácí třešňové zmrzliny je vypeckování důkladně omytých třešní nejméně oblíbený úkon. Tuto činnost je dobré vykonat co nejdříve po natrhání či zakoupení třešní, třeba i s velkým časovým předstihem před vlastní výrobou zmrzliny (zamrazení vypeckovaných třešní není na škodu, ba naopak, zmrzlině prospěje).
Vypeckované třešně rozdělíme na tři části (pokud používáme třešně zamrazené, necháme ovoce pomalu, v pokojové teplotě rozmrazit, uvolněnou šťávu nevyléváme). Dvě hrsti dáme stranou na rozvar ke zdobení, dále přibližně jednu třetinu překrájíme na poloviny, největší část třešní přijde k rozmixování.
Ohřejeme vodu nebo šťávu z rozmrazených třešní. Na dno kastrolu vsypeme krupicový cukr, který na středním stupni sporáku necháme rozpustit. Jakmile začne karamelizovat, přilijeme horkou třešňovou šťávu nebo vodu a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme překrájené třešně (chceme mít v hotové zmrzlině viditelné kousky třešní) a několik minut povaříme tak, aby se šťáva zredukovala na minimum. Odstavíme a necháme zchladnout.
Do mixéru vložíme největší část vypeckovaných třešní. Přidáme moučkový cukr, griotku a citronovou šťávu a rozmixujeme.
Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku (metlami ručního mixéru v hlubší misce)
Smetanový bílý jogurt dáme do robotové mísy a pomocí metly do jogurtu pomalu, postupně vmícháme rozmixované dochucené třešně a cukrový rozvar s překrájenými třešněmi. Nakonec třešňovou hmotu spojíme se šlehačkou a přendáme do vymraženého košíku zmrzlinovače. K nádobce zmrzlinovače přidáme ostatní součásti (včetně míchací metly), uvedeme do chodu. Stroj necháme pracovat cca 40 minut. Sejmeme vrchní komponenty. Nádobku zakryjeme alobalem (pokud není součástí našeho zmrzlinovače originální víko) a dáme zmrzlinu na několik hodin „dotuhnout“ do mrazáku. Od malého domácího zmrzlinovače nečekejme hotovou tuhou zmrzlinu. Pouze usnadní práci a čas s dlouhodobým častějším promícháváním po dobu domražování.
Nemáme-li k dispozici stroj na výrobu domácí zmrzliny, jogurtovo-třešňovou směs jednoduše vlijeme do namrazené nerezové mísy, zakryjeme alobalem a dáme tuhnout do mrazáku.
Doba řádného ztuhnutí zmrzliny je o něco delší a hlavně v počátečních hodinách musíme několikrát směs promíchávat.
Více ztuhlou zmrzlinu před servírováním necháme v pokojové teplotě 10-15 minut povolit. Zmrzlinu můžeme servírovat do misek či zmrzlinových pohárů pomocí kulatých zmrzlinových kleští, různých zakulacených zmrzlinových naběraček nebo jednoduše lžíci (servírovací nástroje průběžně oplachujeme teplou vodou).
K podávání jogurtové třešňové zmrzliny se velice hodí zdobení šlehačkou a rychlým třešňovým rozvarem (polevou).
Do kastrůlku nasypeme cca 2 lžíce třtinového cukru. Sporák zapneme na poloviční výkon. Cukr za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přihodíme vypeckované třešně (mohou být překrojené), zalijeme centimetrem horké vody (z varné konvice), rozmícháme, zaklopíme poklicí a necháme cca 10 minut dusit (občas promícháme). Odklopíme, zredukujeme tekutinu na hustší konzistenci polevy, odstavíme a necháme zcela vychladnout.
Šlehačku zhotovujeme těsně před podáváním zmrzliny v množství potřebném na počet porcí. Smetanu (min 31%), metlami ručního mixéru v hlubší misce vyšleháme dotuha.
Takto připravenou šlehačkou nemusíme nutně plnit cukrářské zdobící sáčky, ale servírujeme rychle rustikálně lžící a přelijeme vychladlým třešňovým rozvarem s celými či překrojenými třešněmi.