Třešňová jogurtová zmrzlina

Krásné bílé až narůžovělé květy třešňových stromů, kde se po odkvetení objevuje malá zelená bobule, která postupně roste, žloutne a dozrává do červené až rudé barvy – to jsou třešně. Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Jde o plod některých dřevin z rodu slivoň (Prunus). V Evropě a na našem území je toto ovoce známo již od raného středověku. Třešně původně rostly v oblastech Malé Asie, odkud je do Evropy dovezl římský vojevůdce Lucullus v 1. století př. n. l. Na území Česka je jejich pěstování prvně doloženo ve 12. století. Dnes tato dřevina (známe mnoho druhů třešní odlišující se barvou dozrání i chutí) zdobí nejednu zahradu u rodinného domu, ale s třešňovými stromy se stále ještě setkáváme u cest a silnic nižší třídy.
Ne každý má však možnost si třešně jen tak natrhat a je nucen si toto ovoce koupit. Při nákupu třešní je možné využít osvědčený, jednoduchý trik. V žádném případě neakceptovat ceny třešní v počátku třešňové sezony. Třešně se nepěstují ve sklenících a na plantážích, nedají se v čerstvém stavu dlouho skladovat, a proto jejich cena v krátké dozrávající době klesá (prodejci si rozmyslí, zdali zboží hodně zlevnit či vyhodit).

Zatímco cenu poctivé domácí zmrzliny vanilkové nebo čokoládové nelze výrazně ovlivnit (pořízení vanilkových lusků, kvalitní čokolády a kakaa je vždy nákladnější), třešňovou zmrzlinu z jogurtu dokážeme vyrobit (za předpokladu natrhaných či výhodně koupených třešní) levně. Ušetřené finance raději investujeme do dobrého smetanového jogurtu a smetany k vyšlehání tuhé šlehačky do zmrzliny i na zdobení…

Suroviny:

Suroviny na zmrzlinu:

(cca 1,5 litr zmrzliny)

  • Třešně (dobře vyzrálé) 500g
    (hmotnost bez pecek)
  • Smetanový jogurt 400g
  • Smetana ke šlehání (min. 31%) 200g
  • Cukr krupicový 100g
  • Cukr moučkový 50g
  • Griotka 3 lžíce
  • Citronová šťáva z 1 citronu
  • Voda nebo šťáva z rozmrazených
    třešní cca 150ml

 

Suroviny na zdobení:

(množství dle jednotlivých porcí)

  • Smetana ke šlehání (min. 31%)
    na šlehačku
  • Třešňový rozvar (poleva)

 

Na třešňový rozvar:

  • Třešně vypeckované cca 2 hrsti
  • Cukr třtinový 2 lžíce
  • Voda na podlití

Postup:

Jestliže budeme při výrobě zmrzliny využívat malý domácí zmrzlinovač, dáme jeho košík (celou spodní část) na min. 12-14 hodin vymrazit do mrazáku běžné teploty -22 °C.
Nedisponujeme-li tímto strojem, dáme si vymrazit nerezovou mísu.

Na výrobě domácí třešňové zmrzliny je vypeckování důkladně omytých třešní nejméně oblíbený úkon. Tuto činnost je dobré vykonat co nejdříve po natrhání či zakoupení třešní, třeba i s velkým časovým předstihem před vlastní výrobou zmrzliny (zamrazení vypeckovaných třešní není na škodu, ba naopak, zmrzlině prospěje).

Vypeckované třešně rozdělíme na tři části (pokud používáme třešně zamrazené, necháme ovoce pomalu, v pokojové teplotě rozmrazit, uvolněnou šťávu nevyléváme). Dvě hrsti dáme stranou na rozvar ke zdobení, dále přibližně jednu třetinu překrájíme na poloviny, největší část třešní přijde k rozmixování.

Ohřejeme vodu nebo šťávu z rozmrazených třešní. Na dno kastrolu vsypeme krupicový cukr, který na středním stupni sporáku necháme rozpustit. Jakmile začne karamelizovat, přilijeme horkou třešňovou šťávu nebo vodu a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme překrájené třešně (chceme mít v hotové zmrzlině viditelné kousky třešní) a několik minut povaříme tak, aby se šťáva zredukovala na minimum. Odstavíme a necháme zchladnout.

Do mixéru vložíme největší část vypeckovaných třešní. Přidáme moučkový cukr, griotku a citronovou šťávu a rozmixujeme.

Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku (metlami ručního mixéru v hlubší misce)

Smetanový bílý jogurt dáme do robotové mísy a pomocí metly do jogurtu pomalu, postupně vmícháme rozmixované dochucené třešně a cukrový rozvar s překrájenými třešněmi. Nakonec třešňovou hmotu spojíme se šlehačkou a přendáme do vymraženého košíku zmrzlinovače. K nádobce zmrzlinovače přidáme ostatní součásti (včetně míchací metly), uvedeme do chodu. Stroj necháme pracovat cca 40 minut. Sejmeme vrchní komponenty. Nádobku zakryjeme alobalem (pokud není součástí našeho zmrzlinovače originální víko) a dáme zmrzlinu na několik hodin „dotuhnout“ do mrazáku. Od malého domácího zmrzlinovače nečekejme hotovou tuhou zmrzlinu. Pouze usnadní práci a čas s dlouhodobým častějším promícháváním po dobu domražování.

Nemáme-li k dispozici stroj na výrobu domácí zmrzliny, jogurtovo-třešňovou směs jednoduše vlijeme do namrazené nerezové mísy, zakryjeme alobalem a dáme tuhnout do mrazáku.
Doba řádného ztuhnutí zmrzliny je o něco delší a hlavně v počátečních hodinách musíme několikrát směs promíchávat.

Více ztuhlou zmrzlinu před servírováním necháme v pokojové teplotě 10-15 minut povolit. Zmrzlinu můžeme servírovat do misek či zmrzlinových pohárů pomocí kulatých zmrzlinových kleští, různých zakulacených zmrzlinových naběraček nebo jednoduše lžíci (servírovací nástroje průběžně oplachujeme teplou vodou).

K podávání jogurtové třešňové zmrzliny se velice hodí zdobení šlehačkou a rychlým třešňovým rozvarem (polevou).

Do kastrůlku nasypeme cca 2 lžíce třtinového cukru. Sporák zapneme na poloviční výkon. Cukr za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přihodíme vypeckované třešně (mohou být překrojené), zalijeme centimetrem horké vody (z varné konvice), rozmícháme, zaklopíme poklicí a necháme cca 10 minut dusit (občas promícháme). Odklopíme, zredukujeme tekutinu na hustší konzistenci polevy, odstavíme a necháme zcela vychladnout.

Šlehačku zhotovujeme těsně před podáváním zmrzliny v množství potřebném na počet porcí. Smetanu (min 31%), metlami ručního mixéru v hlubší misce vyšleháme dotuha.
Takto připravenou šlehačkou nemusíme nutně plnit cukrářské zdobící sáčky, ale servírujeme rychle rustikálně lžící a přelijeme vychladlým třešňovým rozvarem s celými či překrojenými třešněmi.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané