Třešňová bublanina

Za našich dětských let, kdy ještě zdaleka nebyla doba počítačů a notebooků, a zábava se ubírala trochu jiným směrem, jsme pořádali výpravy za účelem očesávat nedalekou třešňovou alej u silnice třetí třídy a nebo k záškodnickému dobrodružství u souseda na zahradě. Ostatně, i ten s podobnými akcemi jistě počítal a dal se snadno posléze uplatit výbornou třešňovou bublaninou.

To byl ten lepší scénář k pořízení základní suroviny na klasický moučník, který patří k třešňové sezoně. Při nákupu třešní mě vždy provází lehká nostalgie vzpomínek z dětství. Zvláště při pohledu na ceny, které si obchodníci za mnohdy nahnilé zboží na tržnicích a zvláště v supermarketech, nestydí říci.

Recept na dobrý piškot je základ k bublanině. S ovocem nešetříme, pak je to dobrota!
Obměnou použitého ovoce (např. jahody, hroznové víno, meruňky, ananas apod.) získáme bublaninu různých chutí…

Suroviny:

(větší pekáč nebo plech
cca 30 x 35cm)

  • Třešně 700g
  • Máslo na pečení 100g
  • Cukr moučka 150g
  • Vejce 5ks
  • Sůl 1 špetka
  • Hladká mouka 150g
  • Kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
  • Máslo na vymazání plechu
  • Hrubá mouka na vysypání plechu
  • Cukr vanilkový na posypání
  • Moučkový cukr na zdobení
    (můžeme vynechat)

Postup:

Třešně přebereme, zbavíme případných stopek a důkladně propláchneme.
Necháme odkapat.

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě.

Moučkový cukr a hladkou mouku prosejeme přes sítko (zvlášť do misek).
U mouky tím docílíme provzdušnění, u cukru se tím zbavíme případných hrudek.
Moučkový cukr rozdělíme na dvě poloviny.

Vajíčka rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků (bílky do hlubší misky).

Troubu předehřejeme na 170 °C.
Plech (pekáč) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

K bílkům přidáme špetku soli a pomocí ručního mixéru vyšleháme tuhý sníh.

Do hnětací mísy robotu k povolenému máslu přidáme půlku odváženého cukru a postupně metlou zašleháváme žloutky do nadýchané pěny. Postupně přidáváme mouku společně s kypřicím práškem do pečiva. Nakonec do žloutkové hmoty ručně opatrně vmícháme bílkový sníh.

Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče (na plech) a poklademe očištěné třešně.

Pečeme ve středu trouby asi 35 minut. Zkontrolujeme bublaninu pomocí špejle, která se nesmí lepit.
Hotovou bublaninu ještě horkou posypeme vanilkovým cukrem společně s druhou polovinou moučkového cukru a bublaninu vrátíme na chvilku do vypnuté trouby. Cukry se krásně vstřebají a bublaninu dochutí.
Necháme vychladnout a přímo na plechu (v pekáči) krájíme na jednotlivé porce.

Při podávání můžeme ještě přizdobit moučkovým cukrem, ale pozor abychom bublaninu nepřesladili.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané