Tlačenkový salát s octovou zálivkou

S tlačenkou se běžně setkáváme na pultech supermarketů, v řeznictví nebo na farmářských trzích. Často má v názvu přívlastek „domácí“, ale toto slovo má pouze jeden pravý význam. Ten můžeme naplnit pouze vlastní výrobou (i při domácí zabíjačce tlačenku dělá zkušený řezník, takže v pravém smyslu slova není opravdu domácí).

Jestliže se v naší kuchyni rozhodneme vytvořit pravou domácí tlačenku, máme dost velkou zásobu této české speciality k různým způsobům jejího podávání.
Jeden z nich je servírovat tlačenku s dochucenou octovou zálivkou a cibulí. Doplněním rajčaty (mimo rajčatovou sezonu volíme raději drobnější, chuťově výraznější) a přizdobením pažitkou a křupavým salátem vzniká výborná tlačenková salátová specialita…

Suroviny:

(cca 2 porce)

  • Domácí tlačenka
    (recept v kap. „Předkrmy a malá jídla“) cca 400g
  • Ocet 8% cca 3cl
  • Voda cca 6cl
  • Sůl cca 2 špetky
  • Cukr cca 1 lžička
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Cibule žlutá (kuchyňská) 1 středně velká
  • Cibule červená 1 menší
  • Rajčata koktejlová (keříčková) cca 6ks
  • Pažitka a salátová srdíčka na zdobení

Postup:

Nejprve zhotovíme octovou zálivku.
Do octa ve sklenici (hrníčku) přilijeme přibližně dvojnásobné množství vody. Přidáme dvě špetky soli, lžičku cukru, okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem, promícháme a necháme odstát. Až se sůl i cukr zcela rozpustí, můžeme zálivku dle své chuti přisolit, či přisladit!

Oloupanou klasickou žlutou (kuchyňskou) cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
Opláchnutá rajčátka překrájíme na čtvrtiny, šestiny nebo osminy (dle velikosti).
Pažitku překrájíme (ne příliš najemno).
Domácí tlačenku (případně tlačenku ze zabijačky či od dobrého řezníka) zbavíme obalu a nakrájíme na větší kousky velikosti sousta, to je na cca 3-4 cm (tento salát nikdy nepřipravujeme z předem nakrájených tenkých plátků tlačenky v obchodě, nýbrž vždy z celé štangle čerstvé tlačenky).

Do jednotlivých misek k podávání vložíme nejprve kostky tlačenky. Zalijeme připravenou, řádně dochucenou octovou zálivkou (nepromícháváme, abychom neporušili jemnější strukturu masové tlačenky). Přidáme drobně nakrájenou žlutou cibuli a kolečka červené cibule. Salát doplníme mladými lístky salátu (jsou celoročně k mání) a zdobíme nasekaným šnytlíkem.

Podáváme s oblíbeným čerstvým pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané