Dobře víme, že nejen pokrmy z rýže jsou nazývány „rizoty“. Surovin nahrazující rýži v těchto jídlech je celá řada, těstoviny nevyjímaje. U těstovinových rizot je otázkou pouze vhodný druh této základní suroviny, protože ne každá těstovina se k přípravě rizota hodí (tvarem i složením těsta). Nejlepší je použít tzv. těstovinovou rýži ze stoprocentní tvrdé pšenice (semoliny).
Variant na těstovinová rizota je nepřeberně a dávají nám možnost popustit uzdu naší fantazii při kombinování přidaných surovin a doplňkového koření. V našem receptu je jednou z hlavních surovin tuňák. Zde musíme zdůraznit nutnost kvality filetů zakonzervované ryby (pouze ve vlastní šťávě, nikoli ve slunečnicovém oleji, tuňákové kousky, neboli drť nepřipadá v úvahu).
I v domácí kuchyni jsme nuceni občas sáhnout k některým druhům kupovaných polotovarů (těžko si vyrobíme semolinovou těstovinu ve tvaru rýže a filety tuňáka si též sami nedokážeme naložit). Tím více dbáme na doplnění pokrmu čerstvými surovinami, případně domácím polotovarem jako jsou třeba nakládané okurky…
Velice rádi bychom u tohoto receptu doporučili značky tuňákových výrobků, ale tyto reklamní informace v našich receptech nepodáváme. Zmiňujeme pouze názvy produktů.