Mouka, vejce, voda a sůl. To jsou suroviny k výrobě základního těsta na domácí nudle i tarhoňu. Z tohoto těsta lehce připravíme i kuskus, který v obchodě zakoupíme pouze v instantním zpracování.
Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Tato drobná těstovina je používána jako základní složka pro přípravu mnoha jídel, včetně příloh.
Tarhoňa se do Uher dostala z Přední Asie s tureckými nájezdníky v 16. století. Rychle zde zdomácněla a od té doby je považovaná jako uherský (v současné době maďarský a slovenský) pokrm. Na přílohu i jako těstovinový základ k mnoha specialitám.
Ze stejného těsta však odedávna naše babičky a prababičky připravovaly české domácí nudle do polévek a to je naší domácí české kuchyní nejbližší, takže historický vývoj tohoto těsta můžeme ponechat stranou.
Druhy namletí obilí do podoby mouky, nejen pšeničné (hladká, polohrubá, hrubá, krupicová) jsou v České republice bezkonkurenční (málokde ve světě najdeme tolik možností). Takže v každé domácnosti si můžeme vyrobit z hrubé mouky tuhé základní těsto minimálně k těmto třem variantám využití.
Z jednoho těsta jednoduše vykouzlíme tři různé polotovary, které se ale vlastní přípravou zcela odlišují (nudle vaříme přímo ve vodě, tarhoňu nejprve restujeme a kuskus pouze spařujeme)…