Těsto na domácí nudle, tarhoňu a kuskus

Mouka, vejce, voda a sůl. To jsou suroviny k výrobě základního těsta na domácí nudle i tarhoňu. Z tohoto těsta lehce připravíme i kuskus, který v obchodě zakoupíme pouze v instantním zpracování.

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Tato drobná těstovina je používána jako základní složka pro přípravu mnoha jídel, včetně příloh.

Tarhoňa se do Uher dostala z Přední Asie s tureckými nájezdníky v 16. století. Rychle zde zdomácněla a od té doby je považovaná jako uherský (v současné době maďarský a slovenský) pokrm. Na přílohu i jako těstovinový základ k mnoha specialitám.

Ze stejného těsta však odedávna naše babičky a prababičky připravovaly české domácí nudle do polévek a to je naší domácí české kuchyní nejbližší, takže historický vývoj tohoto těsta můžeme ponechat stranou.

Druhy namletí obilí do podoby mouky, nejen pšeničné (hladká, polohrubá, hrubá, krupicová) jsou v České republice bezkonkurenční (málokde ve světě najdeme tolik možností). Takže v každé domácnosti si můžeme vyrobit z hrubé mouky tuhé základní těsto minimálně k těmto třem variantám využití.
Z jednoho těsta jednoduše vykouzlíme tři různé polotovary, které se ale vlastní přípravou zcela odlišují (nudle vaříme přímo ve vodě, tarhoňu nejprve restujeme a kuskus pouze spařujeme)…

Suroviny:

  • Mouka hrubá 280g + na podsypání
  • Vejce 2ks
  • Sůl 3 špetky
  • Voda cca 2-3 lžíce

Postup:

Odváženou hrubou mouku nasypeme rovnou na pracovní plochu a smícháme se solí. Vytvoříme v ní důlek, do kterého vyklepneme vejce a přidáme trošku vody. Všechny suroviny smícháme a rukami důkladně propracujeme do hustšího těsta. Těsto by mělo být pevné, ale měkké a nelepivé. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme cca ½ hodiny odpočinout.

Na pomoučené pracovní desce (vále) propracujeme těsto do hodně tuhé konzistence. Těsto na tarhoňu strouháme na hrubém struhadle, na kuskus najemno. Rozprostřeme na plech s pečícím papírem a dáme proschnout (na sluníčko nebo do vyhřáté trouby na 30 °C). Domácí přípravu z nastrouhaného těsta na první pohled rozeznáme od kupovaného produktu (celistvých kuliček).

Těsto na domácí nudle rozválíme na tenký 1-1,5 mm tenký plát a necháme hodinu okorat (ne zcela proschnout, při krájení by se lámalo). Plát těsta překrájíme na menší díly (podle zvolené délky nudlí cca 5-8 cm). Z jednotlivých dílů ostrým nožem krájíme nudle široké 1-1,5 mm (nožem krájené nudle svojí nepravidelností dávají tu správnou domácí rustikálnost), které dáváme zaschnout na utěrku nebo plech s pečícím papírem na sluníčko (můžeme použít též ohřátou troubu na 30 °C).

Dobře vyschlý polotovar skladujeme v uzavřené sklenici v pokojové teplotě.

Zatímco domácí nudle z tohoto těsta používáme jako vložku do polévek (recept v podkapitole „Polévkové vložky“), tarhoňu a kuskus využijeme nejvíce jako přílohu (recepty v kapitole „Přílohy“).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané