Masový plátek na houbách je mé oblíbené jídlo. Byl to vlastně můj první skvělý kulinářský zážitek od Hanky. A tak jsem Hanku požádal, aby se s námi receptem podělila na přípravu výborného masa s tmavou houbovou omáčkou bez použití špetky mouky a jen s velmi málo dochucovacími ingrediencemi, protože v jednoduchosti je krása, zvláště chceme-li nechat vyniknout vynikající chuť čerstvě nasbíraných hub.
Telecí kýtu můžeme snadno nahradit hovězím zadním, případně plátky roštěné a vlastně můžeme použít i maso vepřové. Jen čas dušení se podle druhu použitého masa bude značně lišit.
Kvalitě omáčky prospěje použití dobrého hovězího vývaru. Nemáme-li k dispozici hovězí ani drůbeží či zeleninový vývar, můžeme použít vodu. V žádném případě nepřidáváme jakékoli glutamátové produkty plné syntetických éček (bujóny v kostce, tekuté, v prášku). Tím bychom degradovali naše domácí vaření, protože chceme přírodní chuť cibulové omáčky s houbami a ne zpackaný pokrm umělými regulátory chuti. To by navíc byla velká škoda ne zrovna laciného telecího masa.
Houby jsou nejlepší čerstvé nebo mražené. Chuť omáčky ale nezkazíme ani předem namočenými sušenými houbami, jen se trochu ochudíme o viditelnou houbovou strukturu…