Telecí plátek na houbách

Masový plátek na houbách je mé oblíbené jídlo. Byl to vlastně můj první skvělý kulinářský zážitek od Hanky. A tak jsem Hanku požádal, aby se s námi receptem podělila na přípravu výborného masa s tmavou houbovou omáčkou bez použití špetky mouky a jen s velmi málo dochucovacími ingrediencemi, protože v jednoduchosti je krása, zvláště chceme-li nechat vyniknout vynikající chuť čerstvě nasbíraných hub.
Telecí kýtu můžeme snadno nahradit hovězím zadním, případně plátky roštěné a vlastně můžeme použít i maso vepřové. Jen čas dušení se podle druhu použitého masa bude značně lišit.

Kvalitě omáčky prospěje použití dobrého hovězího vývaru. Nemáme-li k dispozici hovězí ani drůbeží či zeleninový vývar, můžeme použít vodu. V žádném případě nepřidáváme jakékoli glutamátové produkty plné syntetických éček (bujóny v kostce, tekuté, v prášku). Tím bychom degradovali naše domácí vaření, protože chceme přírodní chuť cibulové omáčky s houbami a ne zpackaný pokrm umělými regulátory chuti. To by navíc byla velká škoda ne zrovna laciného telecího masa.

Houby jsou nejlepší čerstvé nebo mražené. Chuť omáčky ale nezkazíme ani předem namočenými sušenými houbami, jen se trochu ochudíme o viditelnou houbovou strukturu…

Suroviny:

(4 porce)

  • Telecí kýta 4 plátky po cca 200g
  • Cibule 4 větší
  • Hovězí vývar cca 1,5 l
    (případně voda)
  • Lesní houby
    (čerstvé, mražené nebo sušené) cca 400g
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Kmín drcený
  • Hořčice plnotučná cca 2 lžíce
  • Sádlo cca 3 lžíce

Postup:

Opláchnuté a osušené plátky telecí kýty (vysoké cca 1,5cm) lehce naklepeme (nezapomeneme předem naříznout blanky na okrajích). Z obou stran osolíme, opepříme a ochutíme drceným kmínem.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky.
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na ne moc malé kousky. Mražené máme již připravené. Sušené několik hodin předem namočíme a před použitím přes cedník scedíme a necháme řádně odkapat (vodu z naložených hub zatím nevyléváme, část můžeme použít do omáčky).

V kastrolu (hrnci) s větší plochou dna rozpálíme sádlo. Přihodíme cibuli, kterou okmínujeme několika špetkami (cca půl lžičkou) drceného kmínu a za stálého míchání při vyšším stupni sporáku restujeme dozlatova.
Poté vkládáme jednotlivé plátky masa, které z obou stran krátce zatáhneme. Maso okamžitě pouští šťávu a cibulka mezitím ještě více ztmavne. Nyní maso zalijeme horkým vývarem (vodou či vodou z naložených hub) tak, aby bylo zcela ponořené. Ještě maličko přisolíme (s ohledem na slanost použitého vývaru). Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu a dusíme nejprve cca 30 minut. Přidáme houby, dolijeme vývar (cca 3 cm nad maso) a dále přiklopené, na středním stupni sporáku dusíme do změknutí masa, přičemž občas promícháme a kontrolujeme stav tekutiny (průběžně, je-li potřeba, doléváme vývar nebo vodu). Dobu dušení nelze přesněji určit (záleží od kusu masa, cca 1-2 hodiny). Telecí i hovězí maso je stále tuhé, ale v jistém bodě náhle změkne. Tento bod zlomu musíme ohlídat a odklopením případně zredukovat tekutinu do správné konzistence omáčky. Žádné zahušťování moukou ani škrobem není potřeba!

Omáčku dochutíme plnotučnou hořčicí, případně dle své chuti dosolíme a dopepříme (nebývá ani potřeba) a necháme ještě krátce provařit.

Nejlepší přílohou k telecím (hovězím či vepřovým) plátkům s houbovou omáčkou je rýže. Dnes jsme zvolili vařenou rýži dvou barev (bílou s divokou – indiánskou).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané