Tatarská omáčka

Základem pro tatarskou omáčku je zhotovení domácí základní majonézy. Zvládneme-li ji, k tatarce chybí již jen malý krůček. Tatarka z domácí majonézy je vždy řidší, nežli základní majonéza, vždyť se jedná o omáčku za studena, bez možnosti tepelně regulovat její konzistenci. V tom je obrovský rozdíl od průmyslově vyráběných produktů, které obsahují náhražkové suroviny, zejména vodu se zahušťovadly a přidanými látkami. Nikdy neobsahují čerstvé vaječné žloutky. Je to výkvět chemie a jednoduše řečeno poctivou tatarskou omáčku, stejně tak, jako majonézu, nelze v obchodě koupit. Proto si tento tak oblíbený dip zhotovujeme zásadně sami!

Tatarská omáčka je vhodná k tepelně upraveným masům i zelenině. Velké využití má i ve studené kuchyni. Při přípravě domácí tatarky doporučujeme vynechat často používanou hořčici, naopak nepodcenit chuť kapar.

Suroviny:

  • Základní domácí majonéza (ze tří žloutků)
    (recept v kap. „Domácí polotovary”)
  • Šalotka (mladá cibule)
    najemno nasekaná 2 lžičky
  • Nakládané okurky
    drobně nakrájené 1 lžička
  • Nasekané kapary 2 lžičky
  • Worcestrová omáčka pár kapek
  • Nasekané bylinky (petrželka, pažitka)

Postup:

Zhotovíme majonézu co nejhustší konzistence (recept v této kapitole), kterou dáme vychladit (dotuhnout) do lednice.

Do ztuhlé majonézy vmícháme všechny ingredience uvedené v surovinách a ochutnáme. Pouze v případě potřeby dle své chuti můžeme tatarku ještě zvýraznit solí, cukrem či pepřem. Citronovou šťávu jsme použili již v základní majonéze.
Dochucování okurkovým lákem je zbytečné (omáčka by zřídla, samotné okurky dodávají dostatečnou chuť). Hořčice by zbytečně přebíjela ostatní chutě.

Hotovou tatarku zakryjeme a necháme v lednici znovu vychladit (chutě propojit).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané