Tarhoňa s jarní cibulkou

Slovo tarhoňa pochází ze staroperského tarhana, což napovídá prapůvodu tohoto těstovinového pokrmu (kočovníci z Přední Asie původně vařili směs z mletého obilí s kyselým mlékem do podoby kaše).
V 16. století se s tureckými nájezdníky tarhoňa (maďarsky tarhonya) dostala do Uher, kde záhy zdomácněla v podobě těstovinových drobných nočků z jednoduchého, tuhého těsta (mouky, vajec, špetky soli a kapky vody). Dnes můžeme o tarhoně hovořit jako o maďarské, potažmo i slovenské specialitě.

V Maďarsku a na Slovensku se tarhoňa běžně prodává v sušeném, průmyslovém zpracování.
U nás tento polotovar seženeme pouze sporadicky, ale jeho příprava je velmi jednoduchá. Ostatně, jedná se o totožné těsto, které v Čechách od nepaměti používáme k výrobě domácích polévkových nudlí či „strouhání“ do polévky.

Pokud běžně v naší kuchyni připravujeme domácí nudle do polévky, máme při výrobě tarhoni napůl vyhráno.
Ale pouze jen, co se těsta týká, protože tarhoňu nevaříme ve vodě jako nudle, nýbrž restujeme a následně dusíme v přísném poměru vody k těstovině (připomíná to přípravu dušené rýže).
I když se tarhoňa používá jako základ k celé řadě maďarských i slovenských specialit, v české kuchyni se snad nejlépe uplatní jako skvělá těstovinová příloha…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

Na těsto

  • Mouka hrubá 280g
    + na pomoučení pracovní plochy
  • Vejce 2ks
  • Sůl 3 špetky
  • Voda 2-3 lžíce

Na restování a dušení

  • Olej (řepkový, slunečnicový) cca 2 lžíce
  • Zeleninový vývar nebo voda
  • Sůl
  • Sušené bylinky (celerová nať, libeček,
    bazalka apod.) cca 2 lžíce
  • Jarní cibulka 1-2ks (podle velikosti)

Postup:

Tarhoně připravujeme jako těstovinový polotovar s předstihem, aby těsto stačilo důkladně proschnout.
Odváženou hrubou mouku nasypeme rovnou na pracovní plochu a smícháme se solí. Vytvoříme v ní důlek, do kterého vyklepneme vejce a přidáme trošku vody. Všechny suroviny smícháme a rukami důkladně propracujeme do hustšího těsta. Těsto by mělo být pevné, ale měkké a nelepivé. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme cca ½ hodiny odpočinout.
Na pomoučené pracovní desce (vále) propracujeme těsto do hodně tuhé konzistence. Těsto na tarhoňu strouháme na hrubém struhadle. Pro lepší strouhání můžeme těsto nechávat během strouhání vždy okorat, ale jde to i bez toho. Nočky rozprostíráme (průběžně při strouhání, aby se neslepovaly) na plech s pečícím papírem a dáme proschnout (na sluníčko nebo do vyhřáté trouby na 30 °C). Domácí přípravu z nastrouhaného těsta na první pohled rozeznáme od kupovaného produktu (celistvých kuliček).

Před tepelnou přípravou sušenou tarhoňu odměříme (např. do hrnečku), abychom mohli lehce odměřit potřebné množství vody.
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Vývar či vodu zahřejeme k bodu varu.

Na vyšším stupni sporáku zahřejeme hrnec (kastrol). Vsypeme odměřenou tarhoňu, kterou za častého míchání necháme chvilku nasucho opražit (až začne růžovět). Zakápneme trochou oleje a dále restujeme, dokud těstovina nezačne hnědnout.
Zalijeme 1 a ½ násobkem horkého vývaru nebo vody (k poměru sušené těstoviny). Vodu osolíme lžičkou soli (u vývaru přihlédneme k jeho částečné slanosti), přidáme sušené bylinky, promícháme, přivedeme k varu, zaklopíme poklicí a sporák ztlumíme na nízký stupeň. Dusíme 15 minut při občasném promíchání. Posledních 5 minut dovařujeme tarhoňu odklopenou, aby se vypářila.
Horkou tarhoňu načechráme vidličkou a vmícháme nakrájenou jarní cibulku.

Tarhoňu s jarní cibulkou podáváme jako těstovinovou přílohu k mnoha pokrmům, např. ke guláši, perkeltu a jiným omáčkám…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané