Švestkové knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta

Zahradní i lesní ovoce používáme nejen k přípravě různých moučníků, ale je výbornou surovinou i k přípravě hlavního sladkého pokrmu. Pomineme-li absolutní českou klasiku v podání kynutých ovocných knedlíků, máme další širokou škálu možností vhodného “obalu” na ovoce. Zatímco do kynutých knedlíků musíme vybrat vhodné ovoce, dnes se rozhodujeme zcela opačně. Máme hlavní surovinu – švestky.

Švestka (v Čechách místy nářečně slíva, na Moravě kadlátka, karlátka nebo trnka, ve Slezsku slíva, slivka) je plod slivoně švestky nebo švestky domácí (Prunus domestica). Je to známý strom z rodu slivoň (Prunus) a čeledi růžovitých. Švestka pochází z Kavkazu, odkud se pak rozšířila do celého světa. Na naše území se švestka dostala již v 5. st. se slovanskými kmeny, stala se velmi oblíbeným ovocem a dodnes je pěstována v sadech a zahradách v celé naší vlasti.
Švestky obsahují hodně vody a cukru, čím jsou zralejší, tím je v nich vody méně a cukru více. Z minerálních látek jsou nejvíce zastoupeny sodík, draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Vitaminy najdeme ve švestkách také, především provitamin A, B1, B2 a C. Švestky dále obsahují vlákninu, organické kyseliny (jablečná, chlorogenová), třísloviny…

Jedna z možných variant na švestkové knedlíky je bramborové těsto kombinované s tvarohem. Tvaroh základní bramborové těsto zvláčňuje a tomuto jídlu dává skvělý nádech. Je již na nás, čím hotové švestkové knedlíky doplníme. Rozehřáté máslo k nim neodmyslitelně patří, doplnění mletou skořicí, strouhaným perníkem či čokoládou a náležité přislazení záleží na naši chuti…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Švestky cca 500g
  • Mouka hrubá 350g
  • Brambory 350g
  • Tvaroh měkký 200g
  • Vejce 1ks
  • Sůl 1 špetka do těsta
    + 1 lžička do vody na vaření
  • Máslo (plátek dovařených knedlíků)

 

K podávání:

  • Strouhaný perník, tvrdý tvaroh,
    čokoláda, nebo mletá skořice,
    opražená strouhanka apod.
  • Cukr krupicový, třtinový
    nebo moučkový
  • Máslo rozpuštěné

Postup:

Švestky omyjeme, rozkrojíme nebo rozloupneme a zbavíme pecek.

Brambory očistíme a i se slupkou uvaříme v osolené vodě nebo v páře doměkka. Scedíme, oloupeme (teplé se loupou lépe) a necháme vychladnout.
Poté brambory nastrouháme na jemném struhadle.

Mouku prosejeme do větší mísy (při použití robotu rovnou do hnětací mísy) a smícháme se špetkou soli.
Do mísy s moukou přidáme nastrouhané brambory, tvaroh a rozklepnuté vajíčko.
Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Kuchyňský robot s hnětacím hákem je výborný pomocník.

Na pomoučeném válu zpracujeme těsto do válečku, který rovnoměrně rozdělíme na stejně velké dílky (cca 3cm)). Z každého dílku vytvoříme v rukou nebo pomocí válečku placičku.
Placičky naplníme švestkami (dvě půlky), okraje těsta spojíme a vytvoříme v dlaních kulaté knedlíky tak, aby těsto kolem švestky bylo celistvé.
Knedlíky odkládáme na připravený tácek.

Ve větším hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Postupně vhazujeme knedlíky. Vaříme středním varem částečně zaklopené, dokud nám knedlíky nevyplavou nahoru cca 10-15 minut. V průběhu varu knedlíky promícháme (zamezíme tím přichytnutí knedlíků ke dnu).

Uvařené knedlíky scedíme a do ještě horkého hrnce vhodíme ke knedlíkům rozpustit plátek másla. Tím se knedlíky krásně provoní a neslepí se.

Švestkové knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta dle chuti podáváme se strouhaným tvrdým perníkem, tvarohem, čokoládou nebo mletou skořicí či opraženou strouhankou apod. Sladíme krupicovým, třtinovým nebo moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané